Antonio Banderas fot. ONS

Hiszpańska tortilla ziemniaczana

„Kocham dania kuchni hiszpańskiej, a najbardziej tortillę z ziemniakami i cebulą lub z dodatkiem kolorowej papryki, serwowaną prosto z patelni”
/ 10.09.2013 09:32
Antonio Banderas fot. ONS

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 6 jajek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta chilli
  • kulka mozzarelli
  • natka pietruszki
  • olej

Sposób wykonania:


  1. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i podsmaż na oleju. Gdy się zmiękną, dodaj drobno posiekane cebule, przeciśnięty czosnek i masło.
  2. Jajka roztrzep w miseczce i dopraw solą, pieprzem oraz chilli. Podsmażone ziemniaki posyp tartą mozzarellą. Gdy ser lekko się stopi, wlej masę jajeczną.
  3. Przykryj patelnię i zmniejsz ogień. Smaż do momentu, aż jajka się zetną. Przed podaniem tortillę posyp natką.

Kulinarne inspiracje - forum >>