Harrison Ford fot. ONS

Harrison Ford poleca: Muszle z pesto i ricottą

Od wielu lat jest fanem kuchni włoskiej. Podobno jego daniem popisowym są muszle nadziewane serkiem ricotta zapiekane pod parmezanem.
/ 05.07.2010 11:38
Harrison Ford fot. ONS
Składniki:
- 20 sztuk makaronu muszle (conchiglioni)
- 300 g sera ricotta
- słoiczek sosu pesto
- 4 suszone pomidory
- jajko
- tarty parmezan
- listki bazylii
- sól
- pieprz
- masło
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
1. Muszle lekko obgotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i trochę przestudź. Rozłóż je na desce lub talerzach tak, by się nie posklejały.

2. Zrób farsz: ricottę wymieszaj z 4–5 łyżkami pesto i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Dodaj jajko i pokrojone w paseczki listki bazylii. Dopraw do smaku solą i pieprzem. a nadzienie przełóż do muszli.

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie ułóż makaron. Lekko skrop oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Podawaj, gdy parmezan się zapiecze.

Kulinarne inspiracje - forum >>