Guma do żucia - przyjemne z pożytecznym

Taka niepozorna, a tyle w niej dobroci. Guma do żucia jest nietypowym produktem spożywczym, spełniającym ważne funkcje w organizmie człowieka. Naukowcy zwracają uwagę na istotne oddziaływanie procesu jej żucia na ludzki układ nerwowy.
/ 05.02.2008 23:56

Taka niepozorna, a tyle w niej dobroci. Guma do żucia jest nietypowym produktem spożywczym, spełniającym ważne funkcje w organizmie człowieka. Naukowcy zwracają uwagę na istotne oddziaływanie procesu jej żucia na ludzki układ nerwowy.

Badania potwierdziły, że żucie gumy uspokaja i pomaga skupić się na bieżących czynnościach oraz wpływa na złagodzenie napięcia mięśniowego. Autorytet z dziedziny medycyny - prof. Hollingworth - stwierdził, że żucie prowadzi do ogólnego rozluźnienia i odprężenia mięśni, jednocześnie redukując stres.

Ciekawostka: Już w czasie II wojny światowej znane były uspokajające właściwości gumy do żucia. Otrzymywali je walczący na frontach żołnierze armii amerykańskiej.

Krótka historia

Pierwowzorem współczesnej gumy do żucia była żywica z kory drzewa gumowego Pistacia lentiscus, której do oczyszczania zębów i odświeżania oddechu używali starożytni Grecy oraz praprzodkowie dzisiejszych mieszkańców Ameryki. Naukowcy twierdzą, iż początki gumy do żucia, przypominającej w większym stopniu dzisiejsze jej postacie, sięgają lat 60 XIX wieku. Sprowadzono wówczas z Ameryki Środkowej do USA gumę z mleczka kauczukowego lateksu - chicle.

Z czego się ją produkuje

Podstawowe składniki to: baza gumowa, cukier puder, syrop skrobiowy, substancje smakowo-zapachowe i barwiące. Przy produkcji gumy do żucia stosuje się dwa rodzaje baz: zwykła i balonową.
Najbardziej charakterystyczną cechą gumy do żucia jest jej konsystencja, która w czasie żucia pod wpływem temperatury panującej w jamie ustnej przechodzi z pół twardej do ciągliwej.

Higieniczne właściwości gumy do żucia

Liczne badania przeprowadzone na całym świecie udowadniają, że w ostatnich latach do roli dodatkowego środka higienicznego dołączono gumę do żucia, zawierającą zamiast cukru środki ograniczające przyrost płytki bakteryjnej. W gumach bezcukrowych cukier zostaje zastąpiony substancjami silnie słodzącymi (ksylitolem lub sorbitolem). Wykazują one jednocześnie pewne działanie antybakteryjne.

Działanie antybakteryjne i zapobiegające próchnicy gum do żucia bez cukru, polega na pobudzeniu wydzielania śliny, zawierającej wyższe stężenie jonów wodorowęglanowych, ważnego czynnika powodującego podwyższenie pH śliny oraz zwiększony jej przepływ w jamie ustnej, która powoduje wypłukiwanie resztek pokarmowych. Należy również pamiętać, że żucie gumy nie może, w żadnym wypadku, zastępować szczotkowania zębów rano i wieczorem. Jest to jedynie dodatkowy zabieg wspomagający codzienną higienę jamy ustnej.

Postęp w dziedzinie wykorzystania gumy do żucia jako środka chroniącego uzębienie jest ogromny. Pojawiły się nawet patenty na gumę do żucia o działaniu polerującym i oczyszczającym zęby z kamienia, a nawet niszczącej drobnoustroje w jamie ustnej.

Ciekawostki

Relaksujące działanie gumy do żucia na mięśnie twarzy docenili kwatermistrze żołnierzy amerykańskich i właśnie z tego powodu jest ona stałą częścią codziennych racji żołnierskich we współczesnej armii USA.

Poza tym guma do żucia ma jeszcze wiele innych zalet. Oprócz odświeżenia oddechu, zaspokaja głód, co jest szczególnie ważne dla osób odchudzających się.

Wzbogacony smakołyk

Niektórzy producenci wzbogacają gumy owocowe dla dzieci w wapń, który jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. Pierwiastek ten stosowany jest przy produkcji gum do żucia w formie mleczanu wapnia, który jest stosunkowo łatwo przyswajany przez organizm człowieka.
Wapń zawarty w takich gumach zostaje wchłaniany i wbudowywany w szkliwo zębów, przez co ma wpływ na remineralizację płytki nazębnej.

Dostępne smaki i postacie

Producenci gum do żucia prześcigają się z coraz to nowszymi propozycjami smaków.
Z pewnością każdy konsument może znaleźć wśród tych produktów coś dla siebie. Najbardziej popularne pozostają smaki miętowe, ale w różnych wariacjach smakowych: mięta pieprzowa, mięta słodka, eukaliptus, z dodatkiem limonki, żurawiny, cynamonu, imbiru, szałwii i innych różności. producenci oferują gumy do żucia o smakach owocowych: owoców tropikalnych, owoców leśnych, truskawki, jabłka itd., przy czym niektóre z nich nie posiadają w swym składzie cukru i dodatkowo zostały wzbogacone w wapń. Ciekawą propozycją są też gumy wzbogacane w witaminy np. witaminę C, która uwalnia się z produktu pod wpływem śliny podczas żucia i łatwo zostaję przyswojona przez organizm. Niekiedy można jeszcze znaleźć w sklepie gumy z sokiem owocowym zamkniętym wewnątrz pastylki. Podczas przegryzania i żucia sok uwalnia się dostarczając nam bardzo przyjemnych wrażeń smakowych.

Pomaga rzucić palenie!

Specjalną grupę konsumentów gumy do żucia stanowią osoby, które walczą z nałogiem palenia papierosów. Dla nich produkowane są gumy do żucia zawierające w swoim składzie dawki nikotyny, dzięki czemu pomagają nałogowym palaczom stopniowo zmniejszać ilość nikotyny dostarczanej do organizmu i w efekcie skutecznie zerwać z nałogiem.