Grzyby używane są w kuchniach na całym świecie.

Grzyby w kuchniach świata

Na świecie występuje około 120 tysięcy gatunków grzybów, z których zaledwie mała część uznawana jest za jadalne. Grzyby należą do w miarę prostych organizmów, które to jednak odgrywają ogromną rolę w naturze, ale dla człowieka najważniejsze pozostają ich walory smakowe.
/ 07.10.2016 15:22
Grzyby używane są w kuchniach na całym świecie.

Wiele kuchni świata nie jest się w stanie obyć bez grzybów. Chińczycy z pewnością nie wyobrażają sobie potraw bez grzybów mun, grzybków o charakterystycznej pofałdowanej budowie. W Polsce z reguły można je spotkać pod postacią suszonych grzybów. Grzyby mun charakteryzują się:

  • lekkim posmakiem grzybowym (nie wybijają się one zbytnio na tle innych składników potrawy, a nawet wręcz przeciwnie);
  • mają wartości lecznicze, które od dawien dawna są wykorzystywane w chińskiej medycynie ludowej (poprawiają krążenie krwi, pomagają w chorobach układu oddechowego);
  • po ugotowaniu grzyby mun stają się bardzo chrupkie.

Również kuchnia włoska słynie ze swoich potraw grzybowych, a dokładniej mówiąc, z potraw pieczarkowych. Włoska pizza funghi czy też penne con funghi są znane i uwielbiane na całym świecie. Tak samo jak i szereg polskich, bądź też spolszczonych, potraw, jak chociażby:

  • pierogi z kapustą i grzybami;
  • kurki na maśle;
  • boczniak w panierce,
  • zupa grzybowa.

Potrawy z grzybów

Grzyby mogą być podawane pod różną postacią i w różnym towarzystwie. Najbardziej znane są grzyby:

  • marynowane,
  • suszone,
  • duszone,
  • smażone.

W polskiej kuchni najchętniej wykorzystywanymi grzybami są: pieczarki (składniki zup, czy sosów, bardzo często marynuje się je) , kurki (smażone, marynowane, składnik sosów), borowiki (bardzo dobre zwłaszcza do zup), i maślaki (najlepsze są smażone i marynowane).

Wśród przykładowych dań można wymienić:

  • omlet grzybowy (składniki: 2 jajka, pół pomidora, pół cebuli, cienko poszatkowana papryczka chilli, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, grzyby leśne bądź pieczarki) – wszystkie składniki pokroić i wymieszać w miseczce; następnie przelać zawartość miski na rozgrzaną patelnię; smażyć około 5 minut;
  • zapiekanka serowo-grzybowa (300g makaronu penne, 10dag startego sera żółtego, 10 poszatkowanych pieczarek, sól czosnkowa, pieprz) – w czasie gdy makaron będzie się gotował, należy podsmażyć przygotowane pieczarki, zajmuje to około 10 minut; następnie na rozgrzaną patelnię należy włożyć ugotowany uprzednio makaron; po około 5 minutach powinno się dodać starty ser, przyprawy oraz grzyby;
  • muszelki z pieczarkami (opakowanie muszelek, farsz: 2kg pieczarek, natka pietruszki, ser żółty, sól, pieprz) – wpierw należy w dużym garnku ugotować muszelki, trwa to około 20 minut; w tym czasie można przygotować farsz do muszelek: w tym celu należy na patelni połączyć ze sobą wszystkie składniki; następnie należy nałożyć farsz do muszelek, które powinno się ułożyć na blasze pokrytej sosem pomidorowym; muszelki należy piec przez 25 minut; po wyjęciu z pieca na muszelkach układa się pokrojonego pomidora.