Grzyby suszone fot. Adobe Stock

Grzyby suszone - pomysły na wykorzystanie

Idealny dodatek do zup i nie tylko!
/ 06.07.2018 10:13
Grzyby suszone fot. Adobe Stock

Przygotowanie i suszenie kilka dni * 10 dag suszu – ok. 300 kcal

Z 1 kg grzybów ok. 15 dag suszu:
- 1 kg grzybów leśnych: borowików, podgrzybków, maślaków

Sposób wykonania:
1. Grzyby przebierz, oczyść, usuwając część ogonka, zeskrob mech i piasek, wytrzyj ściereczką, z maślaków zdejmij skórę (grzybów do suszenia nie należy myć).

2. Małe okazy susz w całości, od większych oddziel kapelusze, trzony pokrój, możesz też pokroić grzyby.

3. Nawlecz na sznureczki lub patyki, ułóż na metalowej kratce, susz przy kuchennym piecu, w lekko nagrzanym piekarniku albo w elektrycznej suszarce. Są gotowe, kiedy łatwo się łamią.