Groszek całkiem inaczej

Zwykle dodajemy groszek do sałatki jarzynowej. Jest tam oczywiście niezbędny, odkryj jednak, jak jeszcze to warzywo można wykorzystać.
/ 08.03.2011 07:45
Pasta z groszku do pieczywa:  25 dag mrożonego groszku ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, lekko ostudź. Łyżkę masła wymieszaj z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dodaj do groszku razem z łyżką startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Pastę możesz też zmiksować na gładki krem.

Zielony omlet na śniadanie: 2 jaja ubij na puszystą masę. Groszek przesmaż na patelni z cebulą i pokrojoną w kostkę cukinią. Do warzyw wlej masę i delikatnie zamieszaj. Zmniejsz ogień i na samym końcu posyp startym żółtym serem i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Ryż z groszkiem i marchewką:
doskonały dodatek np. do owoców morza. Na patelni zeszklij na 3 łyżkach oleju pokrojoną w półplasterki cebulę, dodaj 2 starte na grubej tarce marchewki, 25 dag mrożonego zielonego groszku. Smaż, mieszając, 2 min. Dodaj 25 dag ugotowanego na sypko ryżu długoziarnistego. Smaż 5 min, dopraw solą, pieprzem i ew. sosem sojowym lub curry.

Kulinarne inspiracje - forum >>