Sos pomidorowy - prosty sos do grillowanego mięsa.

Grillowanie: jak przygotować proste sosy do mięs

W okresie letnim często zamiast przygotowywania obiadu w domu wybieramy grilla na świeżym powietrzu. A że obiad powinien być syty, głównym produktem grill-party najczęściej jest mięso. A co w takim razie do mięsa? Ketchup czy musztarda? Im dziękujemy!
/ 29.03.2018 13:35
Sos pomidorowy - prosty sos do grillowanego mięsa.

Warto od czasu do czasu przygotować jakiś pyszny sos, który wzbogaci grillowane danie mięsne. Oto kilka propozycji.

Sos czosnkowy – mój ulubiony

Co jak co, ale czosnek to dodatek, który do mięsa pasuje idealnie. Moja mama jest mistrzynią w robieniu sosu czosnkowego. Na wstępie od razu zaznaczam, że proporcje składników dobieramy według swoich upodobań, w zależności czy chcemy sos bardziej czy mniej aromatyczny. Do sosu potrzeba nam dwie główki czosnku, ja czasem daję i trzy, jogurt naturalny, sól, majonez. Czosnek wyciskamy do miski, dodajemy do niego majonez, a na koniec jogurt naturalny – koniecznie dość gęsty! Proponuję mieszać majonez z jogurtem w proporcji jeden do dwóch – z przewagą jogurtu. Wszystko dobrze mieszamy, przyprawiamy solą i odstawiamy do lodówki, aby składniki się przegryzły.

To wariant podstawowy sosu, prosty w przygotowaniu. Jeśli lubicie zioła, możecie dodać do sosu swoje ulubione – ja najczęściej wybieram świeżą, posiekaną bazylię z przydomowego ogródka.

Polecamy: Grillowane warzywa

Coś niepolskiego – sos tzatziki

Przyznam się, że jestem fanką kuchni śródziemnomorskiej. Greckiej także, a z niej właśnie pochodzi ten sos. Oto jego składniki: poszatkowane drobno ogórki, wyciśnięty czosnek, gęsty jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego właśnie, ocet winny, oliwa z oliwek, troszkę ziół, sól i pieprz. Proporcję składników pozostawiam do indywidualnego wyboru, podobnie jak bukiet ziół.

Coś na ostro

Mój tata, który jest kucharzem genialnym, choć niezawodowym przyrządza ten sos w sporych ilościach do słoików, żeby móc z niego korzystać zimą. Świetnie jednak nadaje się do mięs z grilla. Oto przepis do jednorazowego użycia. 2 pomidory obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, po czym miksujemy z 2 papryczkami chili (jeśli ktoś nie lubi „diabelnie” pikantnie, niech lepiej usunie pestki!), dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, sól i pieprz.

Prosty sos do grilla

A oto propozycja sosu dla osób zabieganych, który można przyrządzić na poczekaniu ze składników, które zazwyczaj mamy w naszej kuchni. Przez praskę przeciskamy 3 ząbki czosnku, dodajemy 3 łyżki ketchupu i 3 łyżki musztardy, sól, pieprz, ewentualnie dodajemy (dla twardzieli) ostrą papryczkę.

Zobacz także: Letnie sałatki do grilla

Przyjemnego grillowania!!!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/27.04.2013 23:26
Ja polecam taki sosik: w równych proporcjach: majonez, ketchup, syrop brzoskwiniowy (lub podobny). Wymieszać i dodać według uznania curry (nie za mało).
/25.04.2013 17:14
w polo markecie mają teraz na promocji pyszne grillowe sosy :) http://polomarket.pl/gazetka_promocyjna_id_243.html
/20.04.2013 16:49
Napewno spróbuję **-**
POKAŻ KOMENTARZE (2)