Grill to nie wszystko

Szczypce, łopatki i opiekacze, czyli specjalne akcesoria, które ułatwią ci komfortowe przygotowanie potraw na grillu.
/ 20.04.2009 17:16
W sklepach jest mnóstwo różnych przyborów i urządzeń, które ma-ją ułatwić nam grillowanie. Nie wszystkie są rzeczywiście niezbędne. Przedstawiamy te, które naprawdę są warte kupienia.

Podpałka
Jest superwygodna, bo bardzo szybko roznieca ogień, podnosi też jego temperaturę, dzięki czemu płomień jest silniejszy i nie gaśnie. Ale uwaga! Nie należy używać podpałki w trakcie pieczenia, by podsycić przygasający żar. Powstają wtedy szkodliwe opary, które osiadają na potrawach.

Miech do podsycania ognia
Węgiel lepiej płonie, gdy dostanie dodatkową porcję powietrza. Miech może być używany podczas rozpalania, ale także dla podsycenia przygasającego ognia w czasie pieczenia potraw.

Tacki z folii aluminiowej
Mimo że są dziurkowane, zapobiegają spływaniu tłuszczu do ognia. To ważne, bo spalony tłuszcz wydziela rakotwórcze związki (nadtlenki lipidowe).

Szczypce i opiekacze
To drobne udogodnienie ułatwia potem obracanie mięs, ryb i warzyw. Najlepiej, by miały one izolujące ciepło uchwyty.

Żaroodporny fartuch
Jest propozycją dla prawdziwych fanów grillowania. Chroni on ubranie przed pryskającym tłuszczem i iskrami.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.06.2016 09:16
Tacki aluminiowe wcale nie zapobiegają spływaniu tłuszczu do ognia. Spalony tłuszcz wydziela rakotwórcze związki i trzeba temu zapobiegać, ale lepiej kupić matę do grillowania. Grillata nie potrzebuje tłuszczu, jedzenie do niej nie przywiera, a przygotowane potrawy sa zdrowsze niż z tacek. Kosztuje tylko ok 35 zł i można jej używać wiele razy, bez problemu tez domywa się w zmywarce;)