Przyzwyczajajmy się do smaku
Cierpki smak granatu powoduje, że niechętnie sięgamy po ten „owoc młodości”. Rozwiązaniem może być dodawanie kawałków owocu granatu lub czystego soku do różnych potraw w takiej ilości, aby jego charakterystyczny smak nie był odczuwalny. Używając go w ten sposób do sałatek, czy deserów sprawimy, że nasze potrawy będą dodatkowo bardzo zdrowe. Prawdziwy i zdrowy sok z granatu zawiera aktywne polifenole, które poddane procesowi żywej fermentacji, za pomocą bakterii probiotycznych, stają się w pełni przyswajalne przez każdy organizm.
Po czym poznać prawdziwy sok z granatu? – Większość ludzi nie zna smaku prawdziwego soku z granatu. Jest on drogim owocem i wielu producentów rozcieńcza go tanim sokiem z porzeczek, czy wiśni i dodaje słodziki. Jeżeli „100% sok z granatu” ma smak znanych nam owoców i nie jest cierpki, to znaczy, że nie ma w nim zbyt wiele granatu oraz antyutleniaczy– polifenoli –informuje Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland. – Warto też sprawdzić, czy przypadkiem nie jest pasteryzowany. Jeśli tak, to znaczy, że w procesie produkcji została użyta wysoka temperatura, która niszczy bioaktywność polifenoli. – dodaje Araszkiewicz.
Zobacz także: Granat - jak go ugryźć i czy w ogóle warto?
Dodatek do codziennych posiłków
Oto propozycje na zdrową sałatkę i koktajl z dodatkiem granatu:
Kolorowa sałatka z granatem
Składniki
- Granat
- Mozarella lub feta
- Pomidorki koktajlowe
- Ziarna słonecznika
- Sałata lodowa
- Świeża bazylia
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżki soku z granatu
- Łyżka miodu
- Sok z połówki cytryny
- Cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcinamy koronę granatu i moczymy go w zimnej wodzie 15 minut. Po tym czasie skórka odejdzie od nasion. Sałatę i świeżą bazylię myjemy, sałatę rwiemy na kawałki. Kulkę mozarelli lub ser feta kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wszystko, łącznie z nasionami granatu, dodajemy do sałaty i liści bazylii. Na koniec przygotowujemy sos–oliwę, miód, sok z granatu, sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Koktajl z granatu
Składniki:
- 2 łyżki soku z granatu (dr. Jacob’s)
- Truskawki
- Banan
- Mleko
- Miód
- Bita śmietana
Przygotowanie:
Owoce kroimy. Dodajemy szklankę mleka i sok z granatu. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Słodzimy miodem. Przelewamy koktajl do szklanki i dekorujemy bitą śmietaną.
W wersji dietetycznej słodzimy naturalnym słodzikiem zamiast miodu i rezygnujemy z bitej śmietany
Zobacz także: Jak otworzyć owoc granatu i pozyskać pestki?
Źródło: materiały prasowe Praktycy.com/bj
WYPOWIEDZ SIĘ!