Granat - zdrowe przepisy pełne witamin

Granat większości z nas kojarzy się tylko z cierpkim smakiem, stąd ciągle pozostaje niedocenionym owocem. A jednak ma wiele dobroczynnych właściwości i jest lekiem na liczne schorzenia, dlatego powinniśmy dać mu szansę i wprowadzić do codziennej diety.
/ 09.07.2013 13:36

Przyzwyczajajmy się do smaku

Cierpki smak granatu powoduje, że niechętnie sięgamy po ten „owoc młodości”. Rozwiązaniem może być dodawanie kawałków owocu granatu lub czystego soku do różnych potraw w takiej ilości, aby jego charakterystyczny smak nie był odczuwalny. Używając go w ten sposób do sałatek, czy deserów sprawimy, że nasze potrawy będą dodatkowo bardzo zdrowe. Prawdziwy i zdrowy sok z granatu zawiera aktywne polifenole, które poddane procesowi żywej fermentacji, za pomocą bakterii probiotycznych, stają się w pełni przyswajalne przez każdy organizm.

Po czym poznać prawdziwy sok z granatu? – Większość ludzi nie zna smaku prawdziwego soku z granatu. Jest on drogim owocem i wielu producentów rozcieńcza go tanim sokiem z porzeczek, czy wiśni i dodaje słodziki. Jeżeli „100% sok z granatu” ma smak znanych nam owoców i nie jest cierpki, to znaczy, że nie ma w nim zbyt wiele granatu oraz antyutleniaczy polifenoli informuje Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland. Warto też sprawdzić, czy przypadkiem nie jest pasteryzowany. Jeśli tak, to znaczy, że w procesie produkcji została użyta wysoka temperatura, która niszczy bioaktywność polifenoli. dodaje Araszkiewicz.

Zobacz także: Granat - jak go ugryźć i czy w ogóle warto?

Dodatek do codziennych posiłków

Oto propozycje na zdrową sałatkę i koktajl z dodatkiem granatu:

Kolorowa sałatka z granatem

Składniki

  • Granat
  • Mozarella lub feta
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ziarna słonecznika
  • Sałata lodowa
  • Świeża bazylia
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżki soku z granatu
  • Łyżka miodu
  • Sok z połówki cytryny
  • Cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Odcinamy koronę granatu i moczymy go w zimnej wodzie 15 minut. Po tym czasie skórka odejdzie od nasion. Sałatę i świeżą bazylię myjemy, sałatę rwiemy na kawałki. Kulkę mozarelli lub ser feta kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wszystko, łącznie z nasionami granatu, dodajemy do sałaty i liści bazylii. Na koniec przygotowujemy sos–oliwę, miód, sok z granatu, sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Koktajl z granatu

Składniki:

  • 2 łyżki soku z granatu (dr. Jacob’s)
  • Truskawki
  • Banan
  • Mleko
  • Miód
  • Bita śmietana                                                                                     

Przygotowanie:

Owoce kroimy. Dodajemy szklankę mleka i sok z granatu. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Słodzimy miodem. Przelewamy koktajl do szklanki i dekorujemy bitą śmietaną.

W wersji dietetycznej słodzimy naturalnym słodzikiem zamiast miodu i rezygnujemy z bitej śmietany

Zobacz także: Jak otworzyć owoc granatu i pozyskać pestki?

Źródło: materiały prasowe Praktycy.com/bj

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/09.09.2014 14:56
Nie sądziłem że taki owoc ma taką moc, muszę dodać go do diety, ciekawe ile soku można otrzymać z jednego owocu, wydaje mi się że mało a i obranie go to nie lada sztuka.