Gotuj z We-Dwoje: Klopsiki rybne w pomidorach

Są smaczne na gorąco i na zimno. Mogą być podane na obiad z ziemniakami (ryżem lub kaszką kuskus) i zieloną sałatą. Może być to danie kolacyjne czy przystawka.
/ 11.06.2010 07:40

Są smaczne na gorąco i na zimno. Mogą być podane na obiad z ziemniakami (ryżem lub kaszką kuskus) i zieloną sałatą. Może być to danie kolacyjne czy przystawka.

Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, a także tym, którzy nie przepadają za potrawami z ryb. A więc do dzieła...

Składniki:

  • 1/2 kg dowolnych filetów z ryb
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 1 cebula, ząbek czosnku

Wykonanie:
Filety rybne nie całkiem rozmrożone mielimy maszynką do mięsa,

przepuszczamy przez maszynkę także bułkę, wcześniej namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą.

Do masy dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek…

wbijamy jajko, wsypujemy kaszę manną

Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy, powstaje delikatna masa.

Formujemy pulpety i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.

...gdy się lekko zrumienią z obu stron, wlewamy pomidory,

dodajemy listek laurowy, ziele angielskie.

Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 20 minut.
Gotowe posypujemy natką pietruszki i kaparami.

AL

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/19.06.2010 08:51
Niektórym, to się po prostu nic nie podoba...tak już mają!
/11.06.2010 21:44
jakoś mi się nie podobają
/11.06.2010 14:49
Wyglądają super!!!
POKAŻ KOMENTARZE (1)