gotowanie na parze zalety, dlaczego warto gotować na parze, jak gotować na parze fot. Fotolia

Gotowanie na parze - zalety

Poznaj zalety modnego i zdrowego gotowania na parze!
Weronika Kwaśniak / 08.09.2014 14:39
gotowanie na parze zalety, dlaczego warto gotować na parze, jak gotować na parze fot. Fotolia

Gotowanie na parze staje się w ostatnich latach coraz popularniejsze! To dobra wiadomość, bo to rozwiązanie jest naprawdę zdrowe i pozwala ocalić większość dobroczynnych składników zawartych w żywności. Dowiedz się więcej na temat gotowania na parze!

Jak gotować na parze? 

Sprzętem przeznaczonym do gotowania na parze jest parowar. To urządzenie pozwala na jednoczesne przygotowanie kilku potraw, a także uniemożliwia np. przypalenie dania. Zazwyczaj na parowarze można automatycznie zaprogramować czas gotowania.
Inne rozwiązanie to specjalny garnek do gotowania na parze. Znajduje się w nim wkładka, w której należy umieścić żywność, a do samego garnka trzeba nalać wodę.
Trzecim i najtańszym sposobem jest zakup samej wkładki. Wystarczy dopasować średnicę do swojego ulubionego garnka. Możesz nawet zakupić dwie wkładki, dzięki czemu ustawisz je piętrowo.

Zalety gotowania na parze

Dlaczego gotowanie na parze jest tak zdrowe? Nie używamy do niego żadnego tłuszczu, a cenne witaminy i składniki mineralne nie zostają również wypłukane przez wodę.
Posiłki przygotowywane na parze nie są ciężkostrawne, zawierają w sobie znacznie mniej kalorii, a za to obfitują w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Co można gotować na parze?

Na parze możesz przygotowywać właściwie wszystko, ale polecamy szczególnie:
  • wszystkie warzywa, a zwłaszcza brokuły, marchewkę, kalafior i ziemniaki,
  • ryż,
  • drób i cielęcinę,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • jajka (najlepiej przyrządzać je na miękko).

O czym pamiętać przy gotowaniu na parze?

Ten sposób przyrządzania potraw różni się odrobinę od tradycyjnego gotowania. Warto więc pamiętać o kilku istotnych kwestiach:
  1. Nie sól posiłku przed gotowaniem. Często bywa tak, że dania przygotowywane na parze nie potrzebują dodatkowego solenia! Najlepiej jednak posolić produkty już po skończeniu przygotowań, na talerzu.
  2. Zamiast solić potrawę, dopraw ją dużą ilością ziół - ich aromat doskonale pasuje do dań przygotowywanych na parze.
  3. Nie gotuj wody na dużym ogniu - powinna tylko delikatnie bulgotać, aby zbyt szybko się nie wygotowała, a ilość pary nie była zbyt duża.
  4. Produkty nie mogą stykać się z wodą. Muszą mieć kontakt tylko z parą!
  5. Podczas gotowania mięso powinno znajdować się na najniższym poziomie - jeśli umieścisz je na wyższym, wyciekające soki będą chlapać na pozostałe produkty.
  6. Pilnuj, aby poziom wody nie był za niski. Kiedy zauważysz, że tak się dzieje, koniecznie dolej wrzątku.

Sprawdź inne porady kulinarne: