Unikalna kompozycja spirytusu zbożowego oraz mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni składa się na niepowtarzalny smak i aromat ginu Bombay Sapphire. Poznaj sekrety tego najwyższej jakości ginu i odkryj tajemnicę jego pochodzenia oraz sposobów podawania i degustacji.
Łyk historii
Początki ginu sięgają XVI wieku. W Holandii pierwotnie, jak wiele innych destylowanych napojów, znalazł zastosowanie w medycynie. Zestaw ziół i aromatycznych przypraw, które zawierał, uważano za lek na wszelkie choroby. Na pierwszym miejscu wśród zapachowych dodatków figurowały czarne jagody jałowca, którego holenderska nazwa „genever” stała się źródłem dla angielskiego słowa gin. W Wielkiej Brytanii gin pojawił się prawdopodobnie za sprawą brytyjskich żołnierzy wracających z wojny trzydziestoletniej. Pewien rodzaj ginu wytwarzano jednak w Londynie już ok. XVII wieku. Produkowano go z jęczmienia, chmielu i jagód jałowca. Małe ciemne owoce jałowca nadają trunkowi mocny, aromatyczny zapach. Mimo, że aromat owocu jest dominujący, do produkcji ginu używa się także arcydzięgiela, lukrecji, suszonych skórek owoców cytrusowych, kminku i nasion kolendry.
Tajemnice wytwarzania
Gin Bombay Sapphire jest produkowany w oparciu o oryginalna recepturę z 1761 roku. Proces destylacji ginu Bombay Sapphire odbywa się w tzw. caterhead stills, destylatorach które kiedyś były wykorzystywane do produkcji alkoholu. Obecnie zostały tylko cztery destylatory tego typu, używane wyłącznie do wytwarzania ginu Bombay Sapphire. To w nich alkohol przechodzi potrójną destylację, dzięki czemu jest niezwykle klarowny i ma pełny aromat. Gin Bombay Sapphire wytwarzany jest ze spirytusu zbożowego i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, które nadają trunkowi specyficznego smaku. Korzeń arcydzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby – korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku.
Jak i z czym podawać?
Gin Bombay Sapphire możemy degustować na wiele sposobów. Świetnie smakuje w postaci czystej, bez dodatków. Należy schłodzić butelkę w lodówce i podawać trunek w małych kieliszkach, na kostkach lodu.
Ten wyjątkowy gin stanowić może także bazę do przyrządzenia wyśmienitych drinków. Istnieje bardzo długa tradycja mieszania ginu z tonikiem. Taki koktajl podawany jest zazwyczaj jako long drink z dużą ilością lodu i plasterkiem cytryny. Warto także spróbować drinka o nazwie Gimlet przygotowywanego na bazie ginu Bombay Sapphire. Do jego przyrządzenia potrzeba 40 ml Bombay Sapphire, 20 ml soku z limonki oraz plasterek limonki. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać w shakerze i przelać do szklaneczki do whisky. Na końcu trzeba dodać tylko 2-3 kostki lodu, i udekorować całość plasterkiem limonki. Opcjonalnie można dodać odrobinę wody sodowej.
Gin dobrze komponuje się także z sokiem pomarańczowym, gorzką lemoniadą oraz piwem imbirowym. Każdy może znaleźć swój sposób na cieszenie się jego smakiem.