George Clooney fot. ONS

George Clooney poleca: Kurczak z brandy

George jest wielkim miłośnikiem Włoch i włoskiej kuchni. Najbardziej lubi nie makarony, ale mięsa!
/ 31.08.2012 06:08
George Clooney fot. ONS
Składniki:
  • podwójna pierś kurczaka,
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • biały pieprz
  • ząbek czosnku
  • 100 ml brandy
  • 200 ml bulionu
  • 5 śliwek
  • 8 kasztanów jadalnych
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • zioła

Sposób wykonania:
Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Podsmaż mięso na maśle z obu stron na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ŻC na 15 minut. Na patelnię wrzuć rozgnieciony czosnek. Podsmaż i zalej brandy. Gotuj przez minutę, dolej bulion, wrzuć śliwki i kasztany (wcześniej gotuj je w nieposolonej wodzie przez 1,5 godziny). Gotuj przez 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Na talerzu ułóż upieczonego kurczaka, a obok owoce w sosie. Udekoruj wędzonym boczkiem i świeżymi ziołami.