Faworki - tego nie wiesz!

Jaka jest historia powstania chrupiących faworków? Skąd się wzięła sama nazwa "faworki"? Ile jest odmian tego karnawałowego przysmaku i kto porównuje faworki do męskiej bielizny? Przeczytaj.
/ 25.02.2014 15:57

Jaka jest historia powstania chrupiących faworków? Skąd się wzięła sama nazwa "faworki"? Ile jest odmian tego karnawałowego przysmaku i kto porównuje faworki do męskiej bielizny? Przeczytaj.

Faworki - tego nie wiesz!

fot. Fotolia
 

Faworki to błąd cukiernika

Faworki sięgają czasów średniowiecza i legenda głosi, że powstały przez... błąd cukiernika. Młody niedoświadczony adept sztuki cukierniczej wrzucił długi pasek ciasta na pączki do wielkiego kotła z wrzącym olejem. Próbował go wyjąć dość nieudolnie, co doprowadziło do charakterystycznego zawinięcia ciasta. Usmażone ciasto było jednak tak smaczne, że inni zaczęli go naśladować. I tak narodziła się cukiernicza moda!

 

Faworki z francuskiego faveur 

Skąd pochodzi nazwa "faworki"? Chrust, faveur, krostole, crostoli, kreple… dziś faworki serwuje się jako karnawałowy przysmak i występuje pod wieloma nazwami niemal na całym świecie. Niektóre formy faworków są zasakaujące. Polska nazwa prawdopodobnie wywodzi się z francuskiego słowa faveur i oznacza wstążkę, którą damy dworu wręczały rycerzom podczas turniejów. Popularnie nazywamy je też chrustem lub chruścikami.

 

Faworki są jak męska bielizna

Wraz z kolejnymi falami emigrantów z Europy, faworki wywędrowały do Nowego Świata. Najciekawsze nazwy na fawroki występują w Brazylii. Brazylijczy nazywają je uchem kota lub kojarzą je z kształtem - uwaga - zwiniętej męskiej bielizny (!).

 

Nietypowe faworki

Najbardziej nietypowy sposób podawania faworków można spotkać we Włoszech. W tym kraju praktycznie każdy region posiada własną odmianę faworków. Niektóre wersje są podawane na przykład z serkiem mascarpone, w polewie czekoladowej lub likierowej.

Na podstawie materiałów prasowych Samsung

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)