Ekspresy do kawy - jaki ekspres i jaka kawa?

Z roku na rok na naszym rynku pojawiają się nowe modele ekspresów do kawy. Jakie są rodzaje i do czego są wykorzystywane? O tym wszystkim poniżej.
/ 07.11.2012 14:10

Popularne rodzaje kawy

Spożycie kawy

Polacy piją coraz więcej kawy, jest to jeden z najważniejszych produktów w koszyku zakupów. Według danych firmy badawczej Nielsen, od sierpnia 2011 roku do lipca 2012 roku Polacy wydali na kawę niemal 3,4 mld zł. Nie jest to już tylko napój, który ma pobudzać rano do pracy, ale ważny element stylu życia. Zmienił się także sposób przyrządzania kawy i jak pokazuje analiza zapytań składanych w serwisie Oferteo.pl, łączącym poszukujących produkty i usługi z ich dostawcami – już prawie połowa wszystkich zapytań ofertowych o ekspresy do kawy dotyczy modeli domowych.

Użytkownicy ekspresów mogą wybierać spośród różnych rodzajów kawy. „Najpopularniejsza jest kawa ziarnista. Chęć korzystania z niej deklaruje ponad połowa (56%) składających zapytanie w serwisie Oferteo.pl. Co trzecia osoba poszukująca ekspresu do użytku domowego (35%) preferuje kawę mieloną” – mówi Karol Grygiel, członek zarządu Oferteo.pl. „9% zapytań o ekspresy do kawy dotyczy modelu przygotowującego kawę z kapsułek. To urządzenie pozwala szybko i łatwo przyrządzić kawę, korzystając ze specjalnych nabojów zawierających mieszankę kawy mielonej”.

Zobacz także: Kawa rozpuszczalna - co tak naprawdę jest w środku?

Przed zakupem ekspresu

Wybierając ekspres warto pamiętać, że w ekspresach ciśnieniowych, w tym kapsułkowych, gorąca woda jest przepuszczana przez wcześniej zmielone i sprasowane ziarna. Można więc odpowiednio dobrać temperaturę, czas i ciśnienie, co sprzyja przygotowywaniu kawy wolnej od szkodliwych składników pozostających w fusach, a więc zdrowszej dla serca i wątroby. Wśród ekspresów ciśnieniowych wyróżniamy ręczne, które wymagają każdorazowego napełniania specjalnej kolby mocowanej do urządzenia oraz automatyczne. W przypadku tych drugich wystarczy naciśnięcie jednego przycisku, a ekspres wyręczy nas w przygotowaniu kawy, nierzadko również we wcześniejszym zmieleniu ziaren.

W ekspresie przelewowym podgrzewana woda przelewa się przez filtr, na którym umieszczona jest zmielona kawa. Niestety długi czas parzenia sprzyja przedostawaniu się do kawy szkodliwych składników, takich jak goryczka czy kwas garbnikowy, przez co kawa ma również inny smak niż z ekspresu ciśnieniowego. Dodatkowym czynnikiem decydującym o wyborze ekspresu jest rodzaj kawy jaką pijamy.

„Jeśli preferujemy picie kawy czarnej, przy wyborze ekspresu powinniśmy się kierować dobrymi parametrami w zakresie mielenia, ustawienia temperatury, aromatu, rodzaju zaparzacza. Dla smakoszy kawy z udziałem mleka (latte, cappuccino, latte macchiato) poleciłbym ekspresy z dobrym systemem spieniania mleka” - radzi Andrzej Górzyński z firmy Dom-Service zajmującej się sprzedażą i serwisem ekspresów do kawy. „Dla osób, które pasjonują się parzeniem kawy i mają czas proponowałbym ekspres ręczny pod warunkiem, że zakupimy dobry jakościowo młynek i będziemy mielić kawę tuż przed zaparzeniem. Osobom zabieganym poleciłbym natomiast ekspresy automatyczne, które po naciśnięciu przycisku same zaparzą za nas kawę”.

Współczesne modele ekspresów do kawy wyposażone są w różnego rodzaju gadżety: wyświetlacze LCD, regulację wysokości wylotu kawy czy funkcje automatycznego czyszczenia dyszy. Dla optymalnego i wygodnego ustawienia urządzenia ważne są jego wymiary oraz umieszczenie pojemnika na wodę. Oczywiście przy kupnie ekspresu pod uwagę należy również wziąć długość i warunki gwarancji. Warte polecenia jest kupowanie od producentów, których podstawową działalnością jest produkcja ekspresów. „Te ekspresy mają dobrą jakość i pozwalają się długo cieszyć z ich eksploatacji” – zaznacza A. Górzyński.

Zobacz także: Parzymy kawę na kilka sposobów

Oferta ekspresów do kawy będzie coraz większa

Inwestycja w ekspres to nie tylko oszczędność czasu i pracy, bez straty jakości przygotowywanej kawy. To również sposób na planowaną od 2012 r. podwyżkę stawki VAT na napoje w kawiarniach przygotowywane na bazie kawy i herbaty – z 8% do 23%. Gdyby bowiem codziennie wypijać na mieście co najmniej jedną filiżankę kawy, kosztującą obecnie ok. 8-9 zł, rocznie da nam to wydatek rzędu 3 000 zł. Taka kwota wystarczy już na zakup i utrzymanie dobrej jakości i zaawansowanego ekspresu.

Źródło: Materiały prasowe SAROTA PR.

Polecamy: Test ekspresów do kawy - jaki wybrać?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/19.10.2017 20:32
Zdrowsza na pewno jest kawa mielona, ale własnoręcznie, bo wtedy wiesz co pijesz, a rozpuszczalna zawiera "dodatki". Na stronie internetowej Kawa Fogo mają świetny młynek i przepyszne kawy.
/28.01.2015 14:18
Co sądzicie o tym modelu http://flintespresso.eu/167-lavazza-ep-2500-plus.html ? Mi sie bardzo podoba i uważam,że ma fajne opcje. Ktoś moze z was go ma/używał i podpowie mi jak sie ten sprzęt sprawuje?
/13.01.2015 19:33
Polecam http://sklep.unoespresso.pl/sprzet/ekspresy/ecm/ekspres-do-kawy-ecm-casa-iv sama go posiadam :). Jestem bardzo zadowolona :)
POKAŻ KOMENTARZE (8)