Egzotyczne owoce

Choć kuszą ciekawym wyglądem, zazwyczaj poprzestajemy na ich oglądaniu, bo nie wiemy, jak je jeść.
/ 25.04.2005 16:11
 

Nie rezygnujcie z podawania dziwnych owoców - odwiedźcie supermarket lub bazar, a potem rozkoszujcie się ich egzotycznym smakiem.

 
 
Kasztany jadalne z Persji
- Mają brązową, ostro zakończoną skorupkę i mięsisty, słodkawy miąższ.
- Nie jada się ich na surowo. Najpopularniejsze są pieczone. Gotowane i obranemożna dodawać do zup, ciast, deserów, ok. 20 zł za kg.
 
 
Liczi z Chin
- Małe, owalne owoce, o szorstkiej, czerwonawej skórce. Ich miąższ jest biały, słodki i soczysty.
- Owoce je się na surowo. Dodaje do lodów, podaje z likierem. Pasują do owocowych i pikantnych sałatek oraz potraw kuchni chińskiej, ok. 40 zł za kg.
 
 
Opuncja figowa z Ameryki Południowej
- Owoc kaktusowatej rośliny, ma pomarańczową lub czerwoną skórkę pokrytą kolcami.Miąższ – biały, różowy lub pomarańczowy, jest słodki.
- Obraną podaje się z sokiem z cytryny, dodaje do dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej,a duszoną do deserów, ok. 8 zł szt.
 
 
Kumkwat z Chin
- Owoce podobne do mandarynek, ale mniejsze i podłużne. Mają cienką, jadalnąskórkę i gorzkawy miąższ.
- Można je jeść na surowo. Robi się z nich dżemy, dekoruje napoje, ok. 15 zakg.
 
 
Durian z Malezji
- Owalny, duży owoc (nawet do 10 kg!), pokryty grubą, zielonkawą skórką z kolcami.Pachnie nieprzyjemnie, ale jego miąższ smakuje wyśmienicie.
- W dojrzałym owocu trzeba wyciąć otwór, wyjąć miąższ, odrzucić nasionka. Doskonałydo lodów, ciast, do gotowania z ryżem, ok. 30 zł za kg.
 
 
Ketmia jadalna z Afryki
- Zielony strąk długości ok. 10 cm, z charakterystycznymi prążkami.
- Popularna w kuchni arabskiej i greckiej. Można ją gotować, piec, smażyć, dodawaćdo zup, potrawek, gulaszu, sałatek, ok. 20 zł za kg.
 
 
Karambola z Indonezji
- Żółta, o woskowatej skórce i soczystym miąższu. Po przekrojeniu owoc ma kształt gwiazdy.
- Obraną można dodawać do sałatek owocowych i pikantnych, dekorować potrawy inapoje, przetartą do koktajli, ok. 5 zł szt.
 
 
Passiflora z Brazylii i Meksyku
- Jej skórka może być zielona, czerwona, fioletowa. Pod nią znajduje się słodki miąższ, otaczający jadalne pestki.
- Umyte owoce wystarczy przekroić i jeść łyżeczką. Miąższ dodaje się do sałatek,napojów, sorbetów, sosów, musów, kremów, ok. 7 zł szt.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/14.09.2012 15:58
Agnieszka korzysta. A ja już nie mogę. Kuba