Edyta Herbuś fot. ONS

Edyta Herbuś poleca: Tagliatelle z sosem serowym

Tancerka z ostatniej podróży do Włoch przywiozła kilka wyśmienitych przepisów na pasty. Do jej ulubionych należy ten na makaron z rukolą, pomidorkami i wytrawnym sosem serowym.
/ 02.07.2010 08:00
Edyta Herbuś fot. ONS
Składniki:
- 150 g zielonego makaronu tagliatelle
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść rukoli, zgrillowana pierś kurczaka

Sos:
- 100 ml kremowej śmietanki
- 50 ml mleka
- kieliszek białego wytrawnego wina
- ok. 100 g gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku.

2. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z mlekiem, winem i przelej do rondelka. Ciągle mieszając, podgrzej na małym ogniu. Następnie dorzuć kawałki pokruszonego sera pleśniowego i parmezan. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos uzyska kremową konsystencję, zestaw go z ognia.

3. Makaron przełóż na talerze. Dodaj połówki pomidorków, rukolę i pokrojoną pierś kurczaka. Podawaj polane serowym sosem.

Kulinarne inspiracje - forum >>