Dworskie smaki na Wielkanoc

Każde święta to dla nas okazja do spotkania z rodziną i dalekimi krewnymi przy wspólnym posiłku. Niech tegoroczna Wielkanoc będzie wykwintną ucztą, a na stole niech zagoszczą potrawy godne wielkiego świętowania
/ 16.04.2009 12:05
Na nadchodzące święta firma Pamso z Pabianic proponuje coś wyjątkowego – przygotowane według staropolskich receptur wyroby z marki Podkomorzy®.

Jak co roku na stole zagoszczą jaja, baby, mazurki i wędliny. W Wielką Sobotę pójdziemy do kościoła ze święconką, a ucztowanie rozpoczniemy od niedzielnego śniadania. Niegdyś święcenie pokarmu odbywało się na dworach szlacheckich. Suto zastawione stoły uginały się pod ciężarem szynek, kiełbas i rozmaitości godnych króla i jego świty. Dziś podobną biesiadę możemy zapewnić swoim najbliższym. Wielkanoc to czas refleksji i zadumy, ale przecież również ucztowania, a dostępne na rynku wędliny przygotowane według staropolskich receptur przywołają ducha tradycji prawdziwych polskich świąt.

Bez szynki ani rusz
Znakomitą propozycją na wielkanocne spotkania są właśnie produkty marki Podkomorzy®. To iście szlacheckie wyroby w swojej klasie. Już sam ich wygląd przywołuje na myśl wyszukany smak prawdziwych polskich wędlin, które znamy z bogatych opisów literackich naszych największych pisarzy. Prym wśród wędlin z najwyższej półki wiedzie Szynka Podkomorzy® - produkowana tradycyjnymi metodami, z zachowaniem sprawdzonych przed wiekami receptur opartych na długotrwałym procesie wędzenia. Dzięki takim zabiegom wędlina zyskuje swoistą ciemną barwę i niepowtarzalny smak. Elementy szynki wieprzowej bez kości w połączeniu z golonką i nogą pozwalają na zachowanie anatomicznego kształtu wyrobu. Brak kości pozwala dowolnie kroić szynkę. Podczas świątecznych posiłków, niczym na staropolskich ucztach, goście będą mieli możliwość samodzielnego krojenia dowolnych kawałeczków szynki (plastry mogą mieć nawet 20 cm średnicy).

Wędliniarskie smakołyki
Prestiż marki Podkomorzy® z pabianickich zakładów tworzą najdrobniejsze szczegóły. Smak, barwa, zapach, są wynikiem kunsztownego przygotowania, ale nie tylko one pomagają przenieść się w czasy staropolskich przysmaków. Wiekowe receptury uzupełniliśmy duchem historii. Podkomorzy to postać absolutnie wyjątkowa - symbol polskiej tradycji i obyczajowości. Tak też jest z wyrobami tej marki - wybierając te produkty na święta, wybieramy najwyższą jakość wśród wędlin i kiełbas, pozwalamy, by na naszym stole zagościł prawdziwie sarmacki styl.

Oprócz głównego przysmaku – szynki, na stole gości jeszcze szeroki wybór kiełbas. Silną markę Podkomorzy® wspierają dwa produkty – kiełbasa cienka i gruba. Obie przygotowano według staropolskich receptur, a ich znakiem firmowym są smak i aromat, podkreślone przez całe ziarenka pieprzu ukryte w ich wnętrzu. Jeżeli jednak bardziej przywiązani jesteśmy do naszych domowym wyrobów, na talerzu na pewno zagości biała kiełbasa. Jest ona sztandarowym przysmakiem, który doskonale nadaje się do przygotowania według własnych przepisów - tak, jak lubimy, a właśnie suto i smacznie zastawionego stołu życzymy wszystkim, nawet tym mniej wybrednym, smakoszom.