Rodzaje makaronu fot. Fotolia

Dopasuj kształt makaronu do potrawy

Drobny makaron nadaje się do zup, większy do zapiekania...
/ 02.04.2013 09:49
Rodzaje makaronu fot. Fotolia
Każdy z poszczególnych rodzajów makaronów nadaje się do innych dań. Zobacz, do czego powinnaś używać fusilli, a do jakich potraw nadaje się najbardziej makaron spaghetti:

Makaron do sosów


Dobre będą długie makarony typu spaghetti, tagliatelle oraz rowkowane świderki czy penne. Kluski te apetycznie powlekają się sosem.

Makaron do sałatek


Radzimy wybierać grubsze makarony, które łatwo jeść widelcem razem z innymi składnikami, np. kokardki, muszelki, penne.

Makaron do nadziewania, przekładania, zapiekania


Tu sprawdzają się duże rurki i muszle, bo łatwo jest nadziać. Farszem można też przekładać płaty makaronowego ciasta.

Makaron do zup


Sprawdzi się drobny makaron, np. vermicelli (krajanka), małe kolanka, orzo (w kształcie ziarenek ryżu), gwiazdki, łazanki.

Czy wiesz, jak przechowywać makaron?


Suchy makaron w oryginalnie zamkniętym opakowaniu, w suchym, przewiewnym miejscu o temp. ok. 20 st. C można przechowywać do 8 miesięcy. Po otwarciu należy go w miarę szczelnie zamknąć lub przesypać, np. do szklanego słoja i zużyć w ciągu miesiąca. Ugotowany, w przykrytym naczyniu (by nie obsychał) można trzymać w lodówce dobę.