Wiele osób ma problem z doborem odpowiedniego trunku do potrawy, zwłaszcza, jeśli chodzi o wino. Jeśli tajniki enologii nie są nam znane, warto skorzystać z poradnika lub postawić na połączenie sera z piwem. Tutaj dużo trudniej popełnić faux pas.
Idealnym połączeniem jest samodzielnie warzone piwo z dojrzewającym w domowym zaciszu serem. Jak to jednak bywa z ideałami - trudno je osiągnąć lub znaleźć. Dlatego podpowiadamy jak dobrać piwo do rodzaju sera.
Piwa odpowiednie do serów pleśniowych
Sery z niebieską pleśnią doskonale smakują z piwami o dojrzałym smaku. Odpowiednie będą więc lagery wszelkiej maści, a więc piwa dolnej fermentacji. Równie trafnym wyborem mogą być piwa lekkie o smaku owocowym. Wówczas otrzymamy kompozycję na poły deserową.
Mozzarella – tutaj zazwyczaj poleca się niemieckie lub belgijskie piwa pszeniczne, ale - warto eksperymentować. Polecilibyśmy także wybrane piwo z nutą karmelu.
Zobacz także: Piwa dolnej fermentacji - piwa typu lager
Twardy ser i wyrazisty smak piwa
Piwo ma podkreślać, wydobywać smak sera, a nie tłumić go. Dlatego do serów o wyraźnym smaku i zapachu rekomenduje się piwa ciemne, wyraźnie goryczkowate. Idealne zatem będą portery oraz stouty.
Polecamy także: Jak dobrać wino do sera? - krótki poradnik