Dobieramy piwo do sera

Sery można serwować nie tylko z winem - dobrym wyborem może być także piwo. Warto wiedzieć, że dobieramy piwa do serów, a nie odwrotnie.
/ 12.09.2013 11:42

Piwo do sera

Wiele osób ma problem z doborem odpowiedniego trunku do potrawy, zwłaszcza, jeśli chodzi o wino. Jeśli tajniki enologii nie są nam znane, warto skorzystać z poradnika lub postawić na połączenie sera z piwem. Tutaj dużo trudniej popełnić faux pas.

Idealnym połączeniem jest samodzielnie warzone piwo z dojrzewającym w domowym zaciszu serem. Jak to jednak bywa z ideałami - trudno je osiągnąć lub znaleźć. Dlatego podpowiadamy jak dobrać piwo do rodzaju sera.

Piwa odpowiednie do serów pleśniowych

Sery z niebieską pleśnią doskonale smakują z piwami o dojrzałym smaku. Odpowiednie będą więc lagery wszelkiej maści, a więc piwa dolnej fermentacji. Równie trafnym wyborem mogą być piwa lekkie o smaku owocowym. Wówczas otrzymamy kompozycję na poły deserową.

Mozzarella – tutaj zazwyczaj poleca się niemieckie lub belgijskie piwa pszeniczne, ale - warto eksperymentować. Polecilibyśmy także wybrane piwo z nutą karmelu.

Zobacz także: Piwa dolnej fermentacji - piwa typu lager

Twardy ser i wyrazisty smak piwa

Piwo ma podkreślać, wydobywać smak sera, a nie tłumić go. Dlatego do serów o wyraźnym smaku i zapachu rekomenduje się piwa ciemne, wyraźnie goryczkowate. Idealne zatem będą portery oraz stouty.

Polecamy także: Jak dobrać wino do sera? - krótki poradnik

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)