POLECAMY

Dlaczego warto jeść szparagi?

Sezon na szparagi rozpoczyna się pod koniec kwietnia. Niestety w Polsce nie są one zbyt popularne ze względu dość wysoką cenę. Mimo wszystko warto spróbować ich delikatnego smaku i urozmaicić nimi choćby wiosenne sałatki.
Dlaczego warto jeść szparagi?

W sprzedaży znajdziemy szparagi białe i zielone.  Ich barwa wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wypustki wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią. Ich smak świetnie komponuje się z  potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami.

Bogactwo wartości odżywczych

Szparagi to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Zawierają znaczne ilości kwasy foliowego, są więc szczególnie polecane kobietą w ciąży. Jest to również źródło przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.  

Warzywa bogate w witaminy C, E oraz β-karoten korzystnie wpływają na skórę. Poprawiają jej koloryt, a także pozwalają utrzymać jej elastyczność. Szparagi zawierają również niewielkie ilości witamin z grupy B (witaminę B1 i B2), które wspomagają pracę układu nerwowego. Spożywając szparagi, dostarczymy do naszego organizmu innych ważnych składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz niewielkich ilości żelaza. Dodatkowo wykazują właściwości przeczyszczające i moczopędne.

Medycyna ludowa

W medycynie ludowej szparagi były używane jako środek tonizujący oraz uspakajający. oraz Ponadto leczono nimi zapalenia nerwów i reumatyzmu. Stosowano je również przy zaburzeniach wzroku i i bólach zębów.

Niestety szparagi zawierają również związki purynowe, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Dlatego warzyw tych powinny wystrzegać się osoby chorujące na dnę mocznową. U niektórych osób szparagi powodują również wzdęcia.

Zobacz także: Jak gotować, piec i smażyć szparagi?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Moje ulubione danie to szparagi pod beszamelem.:)