Dlaczego warto jeść rabarbar - poradnik

dlaczego warto jeść rabarbar, właściwości rabarbaru fot. Fotolia
Nie każdy powinien go jeść!
Weronika Kwaśniak / 12.05.2015 11:49
dlaczego warto jeść rabarbar, właściwości rabarbaru fot. Fotolia

Chrupkie łodygi kryją w sobie mnóstwo smaku. Nie można ich jednak jeść bez ograniczeń. Dlaczego warto jeść rabarbar? Jakie są jego właściwości?

Historia rabarbaru

Rabarbar to wieloletnie warzywo z rodziny rdestowatych, które jest blisko spokrewnione ze szczawiem. Pochodzi z Azji, gdzie wciąż używa się go jako rośliny leczniczej - jednak nie łodyg, a korzeni, których składniki wykazują silne działanie przeczyszczające. W Europie rabarbar uprawia się od ok. 150 lat.

Kto nie powinien jeść rabarbaru?

Rabarbar jest pyszny i zdrowy, ale nie dla każdego. To źródło witamin (zwłaszcza A, C i E) oraz minerałów. Najwięcej niekorzystnych dla zdrowia składników zawierają liście rabarbaru.
Nie należy ich spożywać!

Rabarbar zawiera sporo kwasu szczawiowego, dlatego nie należy jeść go zbyt często i w dużych ilościach. W ogóle niewskazany jest osobom chorym na dnę moczanową, reumatyzm lub kamienie nerkowe. Na szczęście zawartość kwasu można zmniejszyć, obierając łodygi i blanszując je w mleku.

Odmiany rabarbaru

Na rynku dostępne są dwie odmiany rabarbaru, o łodygach czerwonych i zielonych. Te pierwsze są nieco łagodniejsze w smaku i zawierają mniej szczawianów.
Obie doskonale nadają się na kompoty, dżemy, ciasta (świetnie komponują się z truskawkami). Można też z nich robić pyszne sosy do mięs.

Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Zobacz też przepisy z rabarbarem:

Redakcja poleca

REKLAMA