Deska kuchenna - jak o nią dbać?

Deska w kuchni to jedno z podstawowych elementów wyposażenia. Nikt sobie nie wyobraża kuchni bez tego gadżetu. Niestety utrzymanie go w czystości jest bardzo trudne. Wybór takiej deski również nie jest prosty. Wśród wielu propozycji ciężko nam zdecydować się na coś konkretnego. Co będzie dla nas najlepsze?

Deska w kuchni to jedno z podstawowych elementów wyposażenia. Nikt sobie nie wyobraża kuchni bez tego gadżetu. Niestety utrzymanie go w czystości jest bardzo trudne. Wybór takiej deski również nie jest prosty. Wśród wielu propozycji ciężko nam zdecydować się na coś konkretnego. Co będzie dla nas najlepsze?

Deska kuchenna - jak o nią dbać?

  • Plastikowa deska jest dość wygodna, łatwo się ją myje, niestety tępi ona nasze noże.
  • Deska drewniana jest trudna w utrzymaniu czystości. Widać na niej wszelkie przebarwienia. Można ją dezynfekować wrzątkiem przynajmniej dwa razy w tygodniu.
  • szklana deska nie tępi naszych noży i bardzo łatwo utrzymać ją w czystości. Nie proponuję jednak tłuc na niej kotletów, może nie przetrwać wówcza próby czasu.
  • Przebarwienia z drewnianej deski usuniesz mocząc ją przez noc w wodzie z octem. Pamiętaj by nie przesadzić z ilością octu. To może zniszczyć deskę
  • Wypaczonej desce łatwo przywrócisz pierwotny kształt mocząc ją najpierw w ciepłej wodzie przez kilka godzin. Później połóż deskę na równej, płaskiej powierzchni i przygnieć czymś bardzo ciężkim np. dużym garnkiem pełnym wody.
  • Jeżeli chcesz deskę zdezynfekować bardzo szybko i bez zbędnego, przykrego zapachu posyp ją obficie solą i trzyj gąbką. To powinno być skuteczne.
  • Po krojeniu mięsa na desce proponujemy przetrzeć ją po wstępnym umyciu połówką cytryny lub cebuli. Zlikwiduje to przykry zapach i odświerzy deskę oraz wydezynfekuje.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/6 lat temu
"Po krojeniu mięsa na desce proponujemy przetrzeć ją po wstępnym umyciu połówką cytryny lub cebuli. Zlikwiduje to przykry zapach i odświerzy deskę oraz wydezynfekuje." Szczególnie cebula.
/3 lata temu
...lub przetrzeć czystą,mokrą w kwasku cytrynowym ścierką--a cytrynę zjeść....
/6 lat temu
Nim zaczniesz korzystać z deski kuchennej, nasącz ją tłuszczem (zwykłym olejem rzepakowym) i pozostaw na noc. Rano umyj. Deska ni e będzie chłonąć i nie przebarwi się tak szybko.