POLECAMY

Czym faszerować pieczarki?

Pieczarki są u nas bardzo popularne. Nie musimy szukać ich w lesie, wystarczy pójść do sklepu. Zostawiają nam ogromne pole do popisu w kuchni. Nie tylko dodatek do sosów czy zup. Świetne będą również pieczarki faszerowane.
Czym faszerować pieczarki?

Możemy je faszerować wieloma składnikami, zależnie od naszej inwencji i tego co mamy w lodówce. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
  • 10 gram mięsa mielonego
  • Pół woreczka ryżu
  • Jedna mała cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz
  • Koperek do dekoracji

Wykonanie:

Nóżki od pieczarek kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju z pokrojoną drobną cebulą. Dodajemy mięso mielone, przyprawy i smażymy. Ugotowany ryż mieszamy razem z mięsem. Kapelusze grzybów lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie wypełniamy je farszem i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Po wyjęciu dekorujemy koperkiem.

Takie pieczarki będą się pięknie prezentowały na stole gdy ułożymy je na liściach sałaty lub w towarzystwie warzyw np. papryki.

Polecamy również: Przepisy na prawdziwki - nie tylko sos

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/6 lat temu
mozarella? suszone pomidory>?
/6 lat temu
dość pospolite,rzadna rewelacja
/6 lat temu
Pieczarki faszerowane są bardzo smaczne, ja polecam też panierowane jak kotlety schabowe, z dodatkiem kucharka.
POKAŻ KOMENTARZE (1)