Obierz ze skórki małą cukinię. Jeśli ma ona duże pestki to je wydrąż. Pokrój na talarki. Rozłóż je na ręczniku papierowym i z każdej strony przetrzyj wacikiem zamoczonym w oliwie z pestek winogron.
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią talarki cukinii. Grilluj ją lekko. Następnie ponownie rozłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oliwy. Możesz ją lekko posolić.
W międzyczasie obierz czosnek i pokrój go w cieniutkie pasterki.
Przygotuj zalewę do cukinii. Weź 1/2 szklanki octu balsamicznego i 1/2 szklanki oliwy z pestek winogron. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego do smaku - wymierzaj porządnie.
Następnie cukinię układaj warstwami w misce, przekładając ją czosnkiem i polewając każdą warstwę przygotowaną zalewą.
Odstaw do lodówki na noc.
Rano gotowa przekąska do śniadania i nie tylko.