Czy wiesz jak zrobić smaczną cukinię?

Prosty przepis na grillowaną domowym sposobem cukinię.

Obierz ze skórki małą cukinię. Jeśli ma ona duże pestki to je wydrąż. Pokrój na talarki. Rozłóż je na ręczniku papierowym i z każdej strony przetrzyj wacikiem zamoczonym w oliwie z pestek winogron.

Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią talarki cukinii. Grilluj ją lekko. Następnie ponownie rozłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oliwy. Możesz ją lekko posolić.

W międzyczasie obierz czosnek i pokrój go w cieniutkie pasterki.

Przygotuj zalewę do cukinii. Weź 1/2 szklanki octu balsamicznego i 1/2 szklanki oliwy z pestek winogron. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego do smaku - wymierzaj porządnie.

Następnie cukinię układaj warstwami w misce, przekładając ją czosnkiem i polewając każdą warstwę przygotowaną zalewą.

Odstaw do lodówki na noc.

Rano gotowa przekąska do śniadania i nie tylko.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)