Czy wiesz jak zrobić pasztet luksusowy?

Składniki: jajka, liście laurowe, goździki, maggi, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz, sól, tłuszcz, wątróbka cielęca, cielęcina

Cielęcinę i podgardle zalać wodą, osolić i gotować do miękkości. Odstawić i ostudzić. Wątrobę oczyścić, pokrajać w plastry, zalać wrzącym wywarem z gotowanego mięsa i dusić 5 min.

Mięso, wątrobę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Dodać rozdrobnione przyprawy i jaja; utrzeć na gładką masę.

Formę posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plastrami ugotowanej słoniny, napełnić masą pasztetową, przykryć i gotować 1 godz. na parze lub upiec w piekarniku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)