Nadziewana papryka

Czy wiesz jak zrobić nadziewaną paprykę?

Składniki: papryka (ilość według zapotrzebowania), 15 dkg ryżu, 10 dkg cebuli, 20 dkg wieprzowiny lub cielęciny, natka z pietruszki lub koperek, tłuszcz (możesz dodać boczek), 4 dkg koncentratu pomidorowego, 250 ml rosołu, 150 śmietany, sól i pieprz.
/ 18.07.2010 23:16
Nadziewana papryka

Paprykę oczyść i opłukaj. Ryż opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować na półmiękko, odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć.

Zobacz również: Czy wiesz jak grillować pomidory?

Mięso umyć, zmielić, wymieszać z cebulą, ryżem i posiekaną zieleniną, doprawić. Do tak przygotowanych papryk dodać nadzienie z mięsa, ułożyć w naczyniu, zalać rosołem, dusić do miękkości pod przykryciem.

Na koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Miękką nadziewaną paprykę ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem.