szparagi

Czy wiesz jak zrobić marchewkę duszoną ze szparagami?

Doskonałym dodatkiem do marchewki są niewątpliwie szparagi. Do przygotowania marchewki duszonej ze szparagami będziemy potrzebować: 500 g młodych marchewek, 300 g szparagów, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 2 żółtka, cukier, sól.
/ 28.09.2016 16:19
szparagi

Warzywa obrać, opłukać, pokroić w plasterki, sparzyć wrzątkiem i ugotować każde oddzielnie w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.

Odcedzić, a wywar zachować. W płaskim garnku rozgrzać masło. Włożyć warzywa, mąkę, rozprowadzić niewielką ilością wywaru.

Dusić 5 min. Zdjąć z ognia, wbić żółtka i energicznie wymieszać z warzywami, aby nie zrobiły się grudki. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.