Czy wiesz jak zrobić jajko gotowane w porcelanowym coddlerze?

Do przyrządzenia jajka w ten sposób potrzebny jest coddler, czyli ceramiczny pojemnik, który wygląda jak mała filiżanka z zakręcaną pokrywką, często zdobiony motywami roślinnymi.
Czy wiesz jak zrobić jajko gotowane w porcelanowym coddlerze? fot. Czy.wieszjak.pl

Zagotuj wodę w garnku. Wsmaruj coddler wewnątrz masłem (maczaj palec w miękkim maśle i nacieraj nim ścianki naczynka). Wbij do pojemniczka jedno duże jajko (lub dwa małe), zakręć pokrywkę (niezbyt mocno, bo nie dasz rady jej zdjąć) i włóż do wrzącej wody na mniej więcej 10 minut (trzeba kilku prób, by nauczyć się dobrze oceniać czas). Woda powinna sięgać do połowy wysokości pojemniczka.

Wyjmij coddler z wody, przekładając trzonek drewnianej łyżki przez uchwyt w pokrywce. Połóż naczynko na talerzu i poczekaj kilka minut, aż przestygnie (w tym czasie możesz sobie zrobić grzankę).

Zdejmij pokrywkę i zjedz jajko. Jajka przyrządzone w coddlerze przypominają gotowane w skorupkach,ale smakują jeszcze lepiej , bo nie trzeba męczyć się z obieraniem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)