Czy wiesz jak wykorzystywać sól w kuchni? fot. Czy.wieszjak.pl

Czy wiesz jak wykorzystywać sól w kuchni?

Sól w kuchni, oprócz zastosowania do potraw, możesz też wykorzystywać na inne sposoby.
/ 12.12.2010 17:11
Czy wiesz jak wykorzystywać sól w kuchni? fot. Czy.wieszjak.pl

Naczynia z żaroodpornego szkła umyj grubą solą kuchenną rozrobioną z niewielką ilością octu.

Przypaloną patelnię lub brytfannę posyp solą i delikatnie zwilż, następnie umyj.

Przypalony emaliowany garnek zalej słoną wodą. Po kilkunastu minutach zagotuj ją (możesz też namoczyć na noc).

Piekarnik (jeszcze ciepły) posyp solą i lekko zwilż zabrudzenia. Kiedy ostygnie, wyszoruj i spłucz wodą.

Zmatowiałe sztućce przetrzyj lekko wilgotną solą.

Tłuste naczynia posyp solą przed zmywaniem (wchłonie większość tłuszczu).

Deski do krojenia (po umyciu) natrzyj solą – będą świeższe i jaśniejsze.

Wnętrze lodówki wyczyść gąbką namoczoną w roztworze soli (garść) i wody (4 litry).

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)