Czosnek na zdrowie

W każdej postaci - świeży, suszony, starty i w przyprawowych mieszankach - wspomaga trawienie i działa bakteriobójczo.
/ 16.03.2006 16:57
 
Używany na całym świecie
Czosnek stosuje się w większości kuchni. Oprócz walorów kulinarnych ma również właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Leczy zaziębienia, bronchit, dolegliwości trawienne, zaburzenia pracy jelit, łagodzi kaszel i katar oraz skutki ukąszenia przez owady. Ponadto wzmacnia odporność i ma właściwości antyrakowe. Według najnowszych badań obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawału. Najlepiej rozdrabniać go tuż przed dodaniem do potraw, aby zachował jak najwięcej cennych wartości odżywczych. Większe ilości czosnku (więcej niż główka na raz) obciążają wątrobę.

Kiedy dodawać do potraw
Dopiero pod koniec gotowania. Natomiast podczas smażenia wrzucamy go na chwilę przed zestawieniem patelni z gazu. Czosnek zbytnio przypieczony ma gorzki smak.

Suszony w płatkach
Czosnek w takiej postaci jest łatwy w użyciu. Całe lub pokruszone dodajemy do zup, sosów i potraw mięsnych.
Przechowujemy go w słoiczku. Płatki czosnku pakowane w foliowe torebki można kupić na targowiskach. Jeśli mamy dużo czosnku i obawiamy się, że wyrośnie, możemy zrobić z niego płatki w domu: ząbki należy obrać, pokroić i ususzyć w piekarniku w temperaturze 50°C.
Cena - ok. 2 zł.

Sos do sałatek
Zmiażdż w prasce 5 dużych obranych ząbków czosnku, włóż do słoiczka (najlepiej 350 ml), zasyp 2 łyżeczkami soli, wymieszaj, żeby puścił sok. Wlej 3 łyżki czerwonego octu winnego (jest bardziej aromatyczny niż biały) lub soku z cytryny, wymieszaj. Włóż 2 łyżki musztardy i 3 łyżki letniej wody, wymieszaj. Dodaj 1/2 łyżeczki cukru i zmielony pieprz do smaku, suszone zioła, np. oregano, ciągle mieszając cienką strużką wlewaj oliwę z oliwek lub olej, możesz jeszcze dodać 1-2 łyżeczki wody. Spróbuj, przypraw, sos musi być esencjonalny. Zakręć słoik i potrząsaj nim, aż wszystkie składniki się połączą. Wstaw do lodówki na dolną półkę, przed użyciem wstrząśnij. Sos jest doskonały do surówek i sałatek.

W granulkach
Aromatyczny, trwały, bardzo łatwy w użyciu. Można nim nacierać mięso, a potem dusić, smażyć lub piec,
a także łączyć z oliwą i przyrządzać sosy do sałatek lub surówek. Cena 25 g torebki - około 1,6 zł.

Z chili i w zalewie olejowej
Dodatek chilli sprawia, że z pewnością zadowoli smakoszy lubiących ostrą, aromatyczną kuchnię. Czosnek z chilli można podawać jako dodatek do mięs i wędlin, makaronów, ryżu na ciepło i zimno oraz różnego rodzaju sałatek (głównie z pomidorami). Cena słoiczka - ok. 3,8 zł.

Przysmak babuni z ziołami
Całe ząbki czosnku przyprawiono mieszanką ziołową (listek laurowy, gorczyca, natka pietruszki, koperek), zalano olejem roślinnym i zapasteryzowano. Smak czosnku babuni jest wyrazisty, ale łagodny. Można go dodawać do potraw mięsnych, sałatek i szaszłyków. Jest świetny do gorących kanapek (czosnek kładzie się pod plasterek sera i zapieka). Cena - ok. 2,2 zł.

Pieprz czosnkowy
Do tej pory na rynku była dostępna tylko sól czosnkowa. Teraz kupimy też pieprz czosnkowy. Estetyczny słoiczek z zamykanym u góry sitkiem można postawić na stole. Pieprz czosnkowy podkreśla smak potraw mięsnych, drobiowych, zup, sosów i sałatek. Świetny również do potraw z grilla. Zawiera czosnek, zielony pieprz, a także sól, dlatego dodając go, trzeba uważać, żeby nie przesolić potrawy. Cena opakowania 84 g - ok. 3,1 zł.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)