barszcz czerwony

Czerwony barszcz i tricki

W każdym domu barszcz czerwony smakuje nieco inaczej. Przedstawiamy kilka tricków, jakie stosują gospodynie w polskich domach.
/ 04.07.2010 14:47
barszcz czerwony

Sztuczka 1

Aby barszcz miał właściwą kwaskowatość, do bulionu należy dodać obrane cząstki z 1 lub 2 jabłek.

Sztuczka 2

Aby buraczki nie zmieniły swojego koloru w czasie gotowania, do zupy dodajemy ok. 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego

Sztuczka 3

Aby barszcz był jak najbardziej aromatyczny, tuż przed podaniem wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku.

Polecamy: Przepis na barszcz czerwony

Sztuczka 4

Jeśli chcemy zrobić śmietanowy kleks na tle czerwonego barszczu, ogrzejmy wpierw nieco śmietanę – zmniejszymy w ten sposób prawdopodobieństwo, że się zetnie.

Sztuczka 5

Barszcz można gotować na bulionie, na wywarze grzybowym lub na wędzonce. Ale można go też przygotować bez dodatku tłuszczu – w tym ostatnim przypadku barszcz jest de facto doprawionym wywarem na buraczkach. Pyszna propozycja dla osób, które lubią niskotłuszczową dietę.

Zobacz także: Sposób na zupę-krem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/14.12.2012 12:37
takie w sumie znane te wskazowki chyba kazdy stosuje te sztuczki
/14.12.2012 11:05
do glinianego kilkulitrowego garnka wlej przegotowaną ostudzoną wodę,około połowy następnie umyte i pokrojone na cztery buraki,tak żeby prawie wypęłnić garnek.Na końcu wrzucić piętkę żytniego chleba[suchą] i to wszystko barszcz po kilku dniach będzie wyśmienity.
/25.11.2011 11:24
Nie próbowałem ale jak ktoś próbował to też jestem zainteresowany! :D
POKAŻ KOMENTARZE (1)