Tego nie przechowuj w lodówce!

Odruchowo wkładasz większość produktów do lodówki? To błąd! Czasem to szkodzi!
/ 29.12.2015 15:50

Pomimo że lodówka wydaje się być najlepszym miejscem dla żywności, ta zasada nie zawsze się sprawdza! Czego nie powinnaś przechowywać w chłodziarce?

Czego nie przechowywać w lodówce?

fot. Fotolia

1. Pomidory

To może być dla ciebie szok, ale dla pomidorów lodówka to najgorsze możliwe miejscem. Przechowywane w chłodzie pomidory tracą swój smak i konsystencję.
Oczywiście, trzymanie ich w cieple jest równie niekorzystne - pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.

2. Ziemniaki

Niskie temperatury przyczyniają się do zniszczenia zawartej w ziemniakach skrobii. Z tego powodu konsystencja i smak tych warzyw znacznie się pogarsza!

3. Olej i oliwa z oliwek

Przechowywane w lodówce tracą smak, mogą nawet... zjełczeć.

4. Ogórki

Kolejnym warzywem, który nie lubi przechowywania w lodówce, jest ogórek. Nie należy go trzymać również zbyt blisko pomidorów - szybciej stanie się zażółknięty.

5. Banany

Ponieważ banany pochodzą z ciepłych krajów, również nie przepadają za niskimi temperaturami. W lodówce szybko pojawią się na nich brązowe, nieestetyczne plamy.

6. Pieczywo

Pieczywo najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Trzymane w chłodziarce prędko stanie się czerstwe!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/19.03.2016 15:08
Co do chleba, nie zgadzam się, od lat przechowuję chleb w lodówce (jasny w folii w ciemny w papierze) i nie musiałem wyrzucić ani jednej kromki na śmietnik. To, że nie będzie super świeży, to lepiej dla zdrowia...
/31.03.2014 19:42
To chyba logiczne, ze nie wolno tego przechowywac w lodówce >: