POLECAMY

Chrupiąca i niezwykle zdrowa - sprawdź nasze przepisy z czarną rzepą

Czarna rzepa to nieocenione warzywo, które doskonale nadaje się zarówno na surowo, jak i na ciepło – sprawdź nasze przepisy z czarną rzepą w roli głównej!
Sylwia Kazimierczuk / 10 miesięcy temu
Chrupiąca i niezwykle zdrowa - sprawdź nasze przepisy z czarną rzepą fot. Fotolia

Czarna rzepa w postaci surówek, soku lub lekkich sałatek to doskonały sposób na zdrowe dodatki w naszym menu. W połączeniu z jabłkiem lub innymi owocami zyskuje na słodyczy. Sprawdź nasze przepisy na zdrowe dania z czarnej rzepy!

Surówka z czarnej rzepy

Oto składniki na surówkę z czarnej rzepy:

  • pół szklanki octu jabłkowego
  • ¼ szklanki miodu
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 średnie jabłka
  • 3 średnie czarne rzepy
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić surówkę z czarnej rzepy?

Najpierw przygotowujemy dressing na bazie miodu, oliwy z oliwek oraz octu jabłkowego. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Jabłka i rzepę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przeciskamy przez gazę i odsączamy nadmiar płynu. Siekamy pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną surówkę z czarnej rzepy możemy podawać do obiadu lub jako lekki lunch wegetariański.

Sok z czarnej rzepy

Oto składniki na sok z czarnej rzepy:

  • 3-4 czarne rzepy
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • łyżeczka miodu

Jak zrobić sok z czarnej rzepy?

Rzepę ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie przeciskamy przez gazę powstały sok. Jabłka wyciskamy przez sokowirówkę i mieszamy z wcześniej powstałym sokiem z rzepy. Doprawiamy miodem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowany sok możemy podawać schłodzony. Idealnie wpływa na kondycję skóry oraz włosów. Miód możemy zastąpić łyżeczką stewii.

Czarna rzepa – właściwości

Czarna rzepa jest bogactwem antyoksydantów oraz witaminy C. Pozwala zachować jędrną i gładka skórę. Aplikując świeżo wyciśnięty sok lub okłady ze startego warzywa usuniemy niechciane wągry, krostki oraz blizny potrądzikowe. Ma działanie rozjaśniające i rewitalizujące.

Napar lub okłady z czarnej rzepy pozytywnie wpływają na skórę głowy oraz włosy. Zmniejsza ich wypadanie oraz pobudza mikrokrążenie skóry. Regularne stosowanie pozwala na wzrost nowych mieszków włosowych.

Działa przeciwłojotokowo oraz zmniejsza łupież – zarówno suchy jak i tłusty. Wmasowując sok lub napar oczyścimy skórę oraz zmniejszymy przetłuszczanie włosów.

Bogactwo witamin: B, C oraz magnezu i wapnia sprawia, że to jedno z najzdrowszych warzyw, które warto włączyć do diety. Pomaga oczyścić wątrobę z toksyn oraz zmniejsza stany zapalne śluzówek.

Wzmacnia układ odpornościowy. Regularnie zażywany sok z rzepy pozwala uchronić się przed przeziębieniem oraz spadkiem formy.

Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Wzmacnia układ trawienny i pomaga w prawidłowym trawieniu.

Zobacz inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/miesiąc temu
u mnie z trawieniem na bakier, a co za tym idzie potworne problemy z wypróżnianiem się i bóle brzucha podczas zaparć, do diety nie bardzo mogę wrzucić warzywa bo mam straszne biegunki po nich..póki co jedynie staram się stosować cały czas intestę, żeby po prostu nie mieć zaparć i żeby wszystko mi się ładnie uregulowało, potem dopiero moge pomyśleć o jedzeniu warzyw