Cynamon fot. Adobe Stock

Cynamon w kuchni i na grilla!

Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata.
/ 25.04.2018 16:10
Cynamon fot. Adobe Stock

Roślina ta pochodzi z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o niej w chińskiej księdze zielarskiej. Biblia określa cynamon, jako jedną z "najstarszych wonności" wchodzących w skład oleju do namaszczania Arki. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach (tzw. laskach). Ma rdzawy kolor, a dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.

Cynamon jest klasyfikowany, jako słodka przyprawa i najczęściej wykorzystywany w produkcji słodkich wypieków i deserów oraz do doprawiania napojów. Zaskakujące może być dla nas to, że szczypta mielonego cynamonu podkreśli aromat duszonych potraw mięsnych. Nadaje się do nadzienia gęsi lub kaczki, nadzienia zawierającego suszone owoce, np. brzoskwinie i śliwki. Laski dodaje się do gorących napojów, np. grzanego wina, czekolady lub kawy.


Czy wiecie, że...
- w medycynie ludowej cynamon jest stosowany przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych.