Conrado Moreno poleca: Fusilli w sosie z kurek

„Na grzybach byłem dwa razy w życiu, ale nic nie uzbierałem. Zawsze wracałem z pustym koszykiem. Poza tym nie znam się kompletnie na grzybach, wiem tylko, jak wyglądają kurki (śmiech). Najbardziej smakują mi duszone lub w sosie z makaronem”, mówi Hiszpan.
/ 09.09.2009 10:41
Składniki:
- 30 dag kurek
- 20 dag makaronu świderki
- 250 ml bulionu grzybowego
- 200 ml śmietany
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- ew. łyżka mąki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- olej

Sposób wykonania:
1. Kurki oczyść. Większe grzyby posiekaj, mniejsze zostaw w całości.

2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z dodatkiem masła. Następnie dodaj kurki i bulion. Podduś przez blisko 10 min.

3. Śmietanę wymieszaj z odrobiną bulionu z patelni, pieprzem i dodaj do grzybów. Gotuj na małym ogniu, dopóki płyn nie zredukuje się do konsystencji sosu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

4. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

5. Do sosu kurkowego dodaj posiekaną natkę. Całość wymieszaj z gorącym makaronem. Serwuj udekorowane gałązką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA