- 30 dag kurek
- 20 dag makaronu świderki
- 250 ml bulionu grzybowego
- 200 ml śmietany
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- ew. łyżka mąki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- olej
Sposób wykonania:
1. Kurki oczyść. Większe grzyby posiekaj, mniejsze zostaw w całości.
2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z dodatkiem masła. Następnie dodaj kurki i bulion. Podduś przez blisko 10 min.
3. Śmietanę wymieszaj z odrobiną bulionu z patelni, pieprzem i dodaj do grzybów. Gotuj na małym ogniu, dopóki płyn nie zredukuje się do konsystencji sosu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.
4. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.
5. Do sosu kurkowego dodaj posiekaną natkę. Całość wymieszaj z gorącym makaronem. Serwuj udekorowane gałązką pietruszki.