Co robić z resztkami z obiadu?

Co robić z resztkami z obiadu?

Pół miseczki ziemniaków, troszkę mięsa, 1/3 talerzyka kapusty – resztki z obiadu nie muszą zalegać w naszej lodówce, nie muszą też być wyrzucane. Można je świetnie wykorzystać do przygotowania innych potraw.
/ 23.09.2010 10:42
Co robić z resztkami z obiadu?

Nie oznacza to wcale, że zaraz po obiedzie masz się zabierać znów za gotowanie. Wszystkie resztki muszą być dobrze schłodzone, zwłaszcza zupy i rosoły. Można je przechowywać przez 2-3 dni i w tym czasie wykorzystać w innym daniu.

Oto kilka podpowiedzi, co można zrobić z obiadowych resztek:

Ziemniaki gotowane – nadają się na kluski, pyzy, zapiekanki (wystarczy posypać serem), krokiety ziemniaczane (zmieszać z jajkiem, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć).

Resztki sosu – nadają świetny smak zupom warzywnym.

Resztki mięs i wędlin – do bigosów, nadzień, pierogów, naleśników.

Zobacz także: Jak nadać smak makaronowi?

Rosół – baza do zup, kremów, a jeśli rosół jest lekko kwaskowaty – nadaje się na barszcze. Jeśli jednak rosół ma nawet mały odorek – trzeba go wylać.

Suchy chleb lub bułki – nadaje się na tosty francuskie.

Resztki z kurczaka pieczonego – potrawki, pasztety i galaretki mięsne.

Warzywa z rosołu – na zupę krem lub nadzienie do naleśników, zapiekanek oraz jako wsad do pasztetów.

Polecamy: Sposób na miękkie i zgrabne gołąbki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)