Claudia Schiffer fot. ONS

Claudia Schiffer poleca: Wytrawne placki reibekuchen

„Dbam o linię, ale w ciąży objadałam się reibekuchen, czyli plackami z grubo tartych ziemniaków, z dodatkiem śmietany i surówki z kapusty”, zdradza modelka
/ 21.02.2011 08:54
Claudia Schiffer fot. ONS
Składniki:
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka majeranku
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
- olej

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Następnie odciśnij je z soku przez gazę i przełóż do miseczki. Dodaj drobno posiekane cebule, jajka i mąkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem.

2. Smaż na złoty kolor na dużej ilości oleju. Gotowe placki serwuj z odrobiną kwaśnej śmietany lub ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty.

Kulinarne inspiracje - forum >>