Chleb kokosowy
To niesłodzony chleb, który można jeść tak, jak zwykły. Możesz serwować go bez niczego lub z masłem, dżemem, masłem orzechowym, wędlinami albo większością innych dodatków. W przeciwieństwie do chlebów pszennych, ten nie zawiera drożdży – spulchniają go jajka i proszek do pieczenia. Ponieważ mąka kokosowa jest bezglutenowa, chleb ten nie ma tak zwartej struktury, jak zwykły. Dlatego też jego konsystencja i wygląd różnią się od chlebów bazujących na pszenicy. Z tego przepisu wychodzi jeden mały bochenek.
Zobacz także: Jak upiec domowy chleb?
Składniki
- 6 jaj
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki przesianej mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Zmiksuj jaja, masło, miód i sól. Zmieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ubijając ciasto dokładnie, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Wylej do natłuszczonej foremki na chleb o maksymalnych wymiarach 23x13x8cm i piecz 40 minut w temp. 175˚C. Wyjmij z foremki i ostudź na kratce.
Zobacz także: Jak przechowywać chleb?
Fragment książki Cud mąki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.