Pieczywo.

Chleb kokosowy - przepis

Przedstawiamy przepis na nietypowy chleb kokosowy. Idealny dla osób stosujących dietę bezglutenową oraz dla tych, którzy z jakiś przyczyn nie mogą spożywać drożdży.
/ 06.03.2013 10:45
Pieczywo.

Chleb kokosowy

To niesłodzony chleb, który można jeść tak, jak zwykły. Możesz serwować go bez niczego lub z masłem, dżemem, masłem orzechowym, wędlinami albo większością innych dodatków. W przeciwieństwie do chlebów pszennych, ten nie zawiera drożdży – spulchniają go jajka i proszek do pieczenia. Ponieważ mąka kokosowa jest bezglutenowa, chleb ten nie ma tak zwartej struktury, jak zwykły. Dlatego też jego konsystencja i wygląd różnią się od chlebów bazujących na pszenicy. Z tego przepisu wychodzi jeden mały bochenek.

Zobacz także: Jak upiec domowy chleb?

Składniki

  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki przesianej mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Zmiksuj jaja, masło, miód i sól. Zmieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ubijając ciasto dokładnie, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Wylej do natłuszczonej foremki na chleb o maksymalnych wymiarach 23x13x8cm i piecz 40 minut w temp. 175˚C. Wyjmij z foremki i ostudź na kratce.

Zobacz także: Jak przechowywać chleb?

Fragment książki Cud mąki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.