POLECAMY

Brukiew - tania, smaczna i zdrowa

W Polsce brukiew jest kojarzona z biedą i okresem wojennym. Niektórzy pamiętają jeszcze smak wodnistej zupy z brukwi podawanej w obozach. Złe wspomnienia spowodowały jej zniknięcie z polskich stołów, ale czas na zmiany i przypomnienie tego naprawdę smacznego warzywa!
Brukiew - tania, smaczna i zdrowa

Brukiew jest krzyżówką kapusty liściowej i rzepy, a wyglądem przypomina tę drugą. Jest uprawiana w większości krajów Europy, Ameryki Północnej, w Argentynie, Indiach i Japonii. Brukiew zawiera dużą ilość witamin i soli mineralnych, które pomagają przy zaparciach. Dzięki związkom siarki brukiew jest także zalecana w chorobach skóry i przy wypadaniu włosów. W medycynie ludowej uważa się ją natomiast za środek moczopędny i wykrztuśny.

Brukiew jest bardzo sycąca i niskokaloryczna, więc osoby dbające o linię powinny się w nią zaopatrzyć. Według najnowszych badań przeciwdziałają one czynnikom rakotwórczym ze względu na zawartość związków chemicznych zwanych glukozynolatami.

Niestety pomimo swych leczniczych właściwości, warzywa tego powinny unikać osoby cierpiące na przewlekłe stany zapalne przewodu pokarmowego, a także na ciężkie schorzenia jelit i żołądka.

Zobacz także: Nieocenione karczochy

Brukiew jest idealnym składnikiem wielu dań. W Norwegii jest obowiązkowym dodatkiem do tradycyjnych, wigilijnych potraw. Można jeść ją na surowo, gotowaną, duszoną, pieczoną, a nawet kwaszoną. Oto dwa przepisy, które na pewno urozmaicą Twoje menu:

Gulasz wieprzowy z młodą brukwią

  • 1 kg mięsa wieprzowego,
  • serwatka lub kwaśne mleko,
  • 3 łyżki masła,
  • 100 g boczku surowego lub słoniny,
  • 3 cebule,
  •  3 marchewki,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 młode brukwie,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 pietruszki,
  • 1 liść laurowy,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić w kostkę, namoczyć w serwatce lub kwaśnym mleku przez godzinę, wyjąć, osuszyć, zrumienić na gorącym maśle. W rondlu układać warstwami: pokrojony w kostkę boczek lub słoninę, pokrojone w talarki marchwie i pietruszki, ziemniaki, brukiew, usmażone mięso. Posypać pokruszonym listkiem laurowym, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na patelni stopić masło, zrumienić lekko drobno posiekaną cebulę, dodać łyżkę mąki, rozprowadzić zasmażkę mlekiem. Sosem zalać zawartość rondla, dusić pod przykryciem do miękkości całej potrawy. Podawać z puree z groszku lub z fasoli.

Polecamy: Smaczne dania z papryki

Żmudzka surówka z brukwią

  • 1 szklanka grubo utartej brukwi,
  • 2 świeże ogórki,
  • 2 marchewki,
  •  3 ugotowane ziemniaki,
  • 2 jabłka,
  •  1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżka kminku,
  • 2 łyżki utartego chrzanu
  • sól.

Przygotowanie:

Obraną marchew i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i ogórki oraz rozdrobnioną brukiew. Oprószyć kminkiem i solą, polać śmietaną wymieszaną z tartym chrzanem, dokładnie wymieszać. Podawać do szynki lub białej gotowanej kiełbasy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/6 miesięcy temu
A na zdjęciu rzepa.
/6 lat temu
teraz jest już na brukiew sezon, można kupić, tania jest.kupilam sobie na kiszenie
/6 lat temu
Ja robię sok z brukwi, jabłka i marchwi. Pycha!