Biszkopt fot. Fotolia

Jak zrobić biszkopt na tort? Metody nasączania i przekrojenia

Przygotowujesz sama wypiek na urodziny? Poznaj triki, dzięki którym twój tort będzie puszysty, wilgotny i każda warstwa będzie idealnie równa.
Sylwia Kazimierczuk / 05.08.2019 16:25
Biszkopt fot. Fotolia

Spis treści

  1. Biszkopt na tort z octem
  2. W kształcie piłki
  3. Jak go nasączyć?
  4. Jak go prawidłowo przekroić?

Biszkopt na tort z octem

Składniki:

  • 5 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • Łyżka octu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i ubij na sztywno do uzyskania lśniącej piany
  2. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, aby masa nabrała koloru.
  3. Przesiej dokładnie mąki i proszek do pieczenia.
  4. Dodawaj partiami razem z cukrem. Dokładnie wymieszaj za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki.
  5. Na koniec wlej ocet. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz cukrem mąką.
  6. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  7. Poczekaj, aż lekko przestygnie, a następnie wyciągnij z formy i oderwij papier do pieczenia.
  8. Po całkowitym wystygnięciu przekrój na blaty tortowe.

W kształcie piłki

Składniki:

  • 6 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka cukru
  • Laska wanilii
  • Łyżeczka kakao

Przygotowanie

  1. Weź okrągłą formę w kształcie miski i dokładnie natłuść masłem i oprósz mąką.
  2. Oddziel żółtka od białek i ubij je na sztywną pianę. Przesiej dokładnie obie mąki razem z kakao.
  3. Dodaj ziarenka wykrojone z laski wanilii. Dodaj kolejno żółtka i stopniowo suche składniki.
  4. Dokładnie wymieszaj i przełóż do okrągłej formy.
  5. Jeżeli chcesz uzyskać kulę, przygotuj podwójną porcję składników.
  6. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 50 minut do wyrośnięcia.
  7. Po wystudzeniu delikatnie wyciągnij z formy i przełóż do przecięcia za pomocą grubej nitki.

Tort w kształcie piłki
fot. Adobe Stock

Jak go nasączyć?

Szykując blat do tortu musisz mieć pewność, że nie jest za suchy i podczas przełożenia kremem nie wsiąknie w połowie w ciasto. Sprawdź, czym go namaczać:

Napar z herbaty – mocny aromat herbaty sprawi, że blaty biszkoptowe będą wilgotne i aromatyczne. Najbardziej polecana jest mieszanka earl lub lady grey z nutą bergamotki

Syrop owocowy – kupiony lub domowy rozcieńcz odrobiną przegotowanej wody i rozsmaruj za pomocą pędzelka cukierniczego lub silikonowej szpatułki. Idealny zwłaszcza do tortów na bitej śmietanie lub z musami owocowymi

Rum – dla dorosłych łasuchów możesz nasączyć ciasto mieszanką rumu i naparu z czarnej herbaty lub kawy. Będzie nieodzowny przy kawowym tiramisu lub biszkoptach czekoladowych

Sok z czarnej porzeczki – jej intensywny smak i kolor podkreśli walory wypieku. Jeżeli krem maślany lub z bitej śmietany jest zbyt mdły, jego dodatek to zmieni i uratujesz deser

Przekrojenie biszkoptu
fot. Adobe Stock

Jak prawidłowo przekroić?

Istnieje kilka sposobów, które ułatwią ci to zadanie:

Temperatura

Istotną kwestia, o której należy pamiętać jest schłodzenie ciasta. Jeżeli przekroisz je nim całkowicie wystygnie, pojawią się grudki, a dodatkowo brzegi będą poszarpane i nierówne

Nić

Dobrze naciągnięta nić pozwoli na równomierne przekrojenie blatów biszkoptu na kilka warstw. Ważne jest, aby trzymać ją pewne w dłoniach i operować jak piłą, delikatnie przesuwając w środku wypieku

Długi nóż do chleba

Ten z ząbkami o długości ponad 20 cm znacznie ułatwi zadanie. W tym przypadku również nie zapomnij odczekać, aż ciasto całkowicie odparuje. Początkowo zaznacz płytkimi nacięciami grubość twoich blatów do tortu, aby były równe

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić biszkopt czekoladowy Idealny biszkopt z jabłkami na każda okazję

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/09.02.2018 13:31
A mnie nie pomagały żadne rady. Za każdym razem musiałam coś zepsuć. Moim niezawodnym sposobem od jakiegoś czasu jest po prostu mieszanka do wypieku biszkoptu z Polskich Młynów. Od kiedy z niej korzystam nie było sytuacji, żeby wypiek mi nie wyszedł :)
/27.11.2017 14:11
Niezawodny sposób na przepiękny biszkopt to oddzielnie ubicie białek i delikatne zmieszanie na samym końcu. Później po wyjęciu należy rzucić z wysokości około 0,5 m. Ja jeszcze używam mieszanki do wypieku biszkoptu od polskich młynów. Zawsze idealnie wychodzi