Dzisiaj trudno wyobrazić sobie wielkanocne świętowanie bez symbolu odradzającego się życia jakim jest jajko. Nie zawsze jednak tak było. Jajka pojawiły się w świątecznym jadłospisie wiele lat po wprowadzeniu chrześcijaństwa.
W dawnej Polsce z jajkiem wiązało się wiele zwyczajów, których przestrzeganie miało przynieść gospodarstwu szczęście i dostatek. W wielu miejscach naszego kraju gospodarze wrzucali skorupki po zjedzonym jajku do zboża albo na ziemię. Miało to zapewnić urodzajne plony, a kilka skorupek na dachu chroniło mieszkanie przed piorunami. Dzisiaj takie wierzenia są częścią bogatej tradycji naszego kraju a jajko pozostało wielkanocnym symbolem.
Podstawę świątecznego jadłospisu w Polsce stanowią potrawy z jajek. Aby urozmaicić tradycyjne dania wielkanocne proponujemy dodać do nich odrobinę Przyprawy do potraw z jajek Appetita. Ta specjalna mieszanka, która została przygotowany według staropolskich receptur z najwyższej jakości przypraw, sprawi, iż potrawa będzie wybornie smakować.
Obowiązkową pozycją w wielkanocnym menu jest także żurek. Dawniej był on jedną z niewielu potraw, które można było spożywać przez cały okres rygorystycznego postu. W Wielki Piątek organizowano marsze przez wieś z garnkami wypełnionymi żurem. Wylewano go na skraju wsi symbolicznie kończąc w ten sposób czas postnego jedzenia. Dzisiaj wielkanocne śniadanie zaczynamy od żurku lub barszczu białego. I nie kojarzy się on nam z wyrzeczeniami. Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita nada tym świątecznym potrawom wyjątkowy smak i aromat.
Produkt:
Przyprawa do potraw z jajek, cena det. ok. 1,20 zł
Przyprawa do żurku i barszczu białego, cena det. ok. 1,20 zł