Grillowany stek wołowy na placku
Podawaj przybrane plastrami pomidorów i różyczkami brokułów

- Irena Piotrak
Składniki:
- 70 dag wołowiny bez kości (steki)
- 6 małych spodów do pizzy
Na marynatę:
- 2/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
Dekoracja:
- kilka gałązek świeżej bazylii
- plastry pomidorów
- zblanszowane różyczki brokuł
- pół puszki kukurydzy
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, delikatnie rozbić.
2. Przygotować marynatę: cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski wlać wino i oliwę. Dodać skórkę i sok z cytryn, czosnek i przyprawy. Wymieszać.
3. Mięso włożyć do marynaty i wstawić do lodówki. Po 24 godzinach wyjąc kotlety, osuszyć, lekko oprószyć solą i grillować na rozgrzanym ruszcie, smarując marynatą.
4. Spody do pizzy ułożyć na folii aluminiowej. Opiekać z dwóch stron. Gotowe kotlety ułożyć na gorących spodach. Ozdobić pomidorami, kukurydzą, brokułami i bazylią.
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>