POLECAMY

Zrazy cielęce

Umyte pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na oleju, natkę posiekać. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, wymieszać z pieczarkami i natką, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso pokroić w poprzek włókien na 8 plastrów i rozbić na duże prostokątne płaty. Każdy posmarować farszem, złożyć jak krokiet, owinąć plasterkiem słoniny i przewiązać na krzyż bawełnianą nicią. Obsmażyć zraziki na rozgrzanej oliwie, przełożyć do rondla, wlać szklankę wrzątku i dusić na małym ogniu 40 minut. Przed podaniem zdjąć nitkę i słoninę.

Składniki

  • 80 dag cielęciny z udźca
  • 8 cienkich plasterków słoniny
  • olej do smażenia

farsz:

  • 2 kajzerki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Umyte pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na oleju, natkę posiekać.
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, wymieszać z pieczarkami i natką, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

Mięso pokroić w poprzek włókien na 8 plastrów i rozbić na duże prostokątne płaty. Każdy posmarować farszem, złożyć jak krokiet, owinąć plasterkiem słoniny i przewiązać na krzyż bawełnianą nicią.
Obsmażyć zraziki na rozgrzanej oliwie, przełożyć do rondla, wlać szklankę wrzątku i dusić na małym ogniu 40 minut.

Przed podaniem zdjąć nitkę i słoninę.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)