Ziemniaczki w ziołach

Trochę czasu zajmie pieczenie surowych ziemniaków, więc wrzuć do kociołka lub garnka warzywa i przyprawy, które lubisz.
Składniki:
- 1 kg małych ziemniaków
- 30 dag wędzonego boczku albo tłustej kiełbasy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- zioła
- olej
- liście kapusty

Wybrać małe ziemniaki, oczyścić, umyć, obrać, wycinając oczka, opłukać, duże można pokroić na cząstki lub w plastry. Dokładnie osączyć z wody, osuszyć, każdy posmarować olejem lub oliwą z oliwek. Boczek opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę (kiełbasę w dość grube plasterki). Wymieszać z przygotowanymi ziemniakami, cząstkami cebuli i czosnkiem, posypać solą i pieprzem, suszonymi i świeżymi ziołami. Garnek lub kociołek natłuścić, ułożyć umyte i osuszone liście kapusty, włożyć ziemniaki z mięsem. Kociołek powiesić nad ogniskiem (garnek wstawić w żar), piec około godziny. Kapusta zapobiegnie przypaleniu potrawy.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)