Zielone naleśniki

Oziębione masło wyłożyć na stolnicę i posiekać tasakiem razem z mąką. Jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta. Szybko zagnieść, utoczyć kulę i ochłodzić ciasto w lodówce. Mąkę, mleko, topione masło, gałkę muszkatołową i sól ubić trzepaczką sprężynową na jednolitą masę i odstawić na 1 godz.
/ 17.10.2006 15:40

Składniki

  • 25 dag szpinaku
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki topionego masła
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smarowania patelni

Sposób przygotowania

Oziębione masło wyłożyć na stolnicę i posiekać tasakiem razem z mąką. Jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta. Szybko zagnieść, utoczyć kulę i ochłodzić ciasto w lodówce. Mąkę, mleko, topione masło, gałkę muszkatołową i sól ubić trzepaczką sprężynową na jednolitą masę i odstawić na 1 godz.

Jajka utrzeć z cukrem, szpinak sparzyć, posiekać jak najdrobniej, wymieszać z przygotowaną masą. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej tłuszczem. Podawać natychmiast z herbatą lub zimnym mlekiem.