Składniki:
- 80 dag żeberek wieprzowych
- 60 dag młodej kiszonej kapusty
- 6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki)
- pół szklanki soku ananasowego pitnego (lub zalewy z ananasów z puszki)
- 4 łyżki oliwy
- 3–4 ząbki czosnku
- 2–3 liście laurowe
- majeranek
- tymianek
- ziele angielskie
- imbir
- kolorowy pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Żeberka opłucz pokrój na 6 kawałków. Natrzyj czosnkiem, imbirem, pieprzem i solą. Przykryj, chłodź 2–3 godz. Następnie obsmaż je na oliwie.
- Plastry ananasa pokrój na ćwiartki, podsmaż na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj do kiszonej kapusty. Dopraw majerankiem, tymiankiem, kolorowym pieprzem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Kapustę wymieszaj, połowę włóż na dno garnka. Na warstwie kapusty ułóż żeberka. Przykryj pozostałą kapustą. Zalej sokiem ananasowym (lub zalewą z ananasów z puszki). Duś pod przykryciem około 45 minut.