POLECAMY

Zawinięty kurczak

Filety przyprawiamy według własnych upodobań i całe owijamy kawałkami boczku. Owinięte filety wrzucamy na patelnię i podsmażamy lekko na niewielkim ogniu, nie przypalając i nie rumieniąc kurczaka.

Składniki

  • filety z kurczaka,

    Zawinięty kurczak

  • wędzony boczek w plasterkach,
  • bulion rosołowy,
  • przyprawy

Sposób przygotowania

Filety przyprawiamy według własnych upodobań i całe owijamy kawałkami boczku. Owinięte filety wrzucamy na patelnię i podsmażamy lekko na niewielkim ogniu, nie przypalając i nie rumieniąc kurczaka. Boczek powinien lekko wtopić się w kurczaka. Po kilku minutach zdejmujemy nasze zawiniątka z ognia i wkładamy do brytfanki, zalewając niewielką ilością naszykowanego bulionu (żeby mięso się nie przypaliło - tak do 1/4 wysokości kurczaków) i władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-13 minut, w zależności od grubości filetów. Tak upieczonego kurczaka w boczku możemy podawać z chlebem, ryżem czy ziemniakami. Znakomicie pasuje do niego sałatka ze świeżych pomidorów, ogórków i sałaty. Smacznego!!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)