Zawijańce z kurczaka nadzieniem pieczarkowym

Piersi z kurczaka pozbawić chrząstki łączeniowej. Mięso pociąć tak, aby powstały duże płaty, ale nie za grube.
/ 25.01.2008 23:02

Składniki

  • 3 duże piersi z kurczaka
  • 4 duże pieczarki

  • 2 duże cebule
  • papryka czerwona i żółta lub zielona
  • sol, pieprz,
  • majeranek,
  • czosnek,
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka pozbawić chrząstki łączeniowej. Mięso pociąć tak, aby powstały duże płaty, ale nie za grube.

Rozbić je tak jak na kotlety szczególnie po brzegach - bo te zlepia się, aby nadzienie nie uciekło. Mięso oprószyć pieprzem i solą.

Nadzienie:
Pieczarki, paprykę, cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z oliwa z oliwek, poczekać aż się wszystko poddusi, przyprawić solą, pieprzem, wcisnąć czosnek i dusić dalej, ale nadzienie nie może się przysmażyć za bardzo. Gdy dojdzie przełożyć do salaterki i zasypać obficie drobno pokrojona natką z pietruszki i wymieszać.

Na płaty zbitego kurczaka kłaść łyżkę stołowa pysznego nadzienia i zawijać uważając, aby zawijańce się nie rozpadały. Obsmażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia i przełożyć do brytfanki i do pieca na 30-45 min. w temperaturze 170 C. Na koniec posypać zawijańce
majerankiem, ale nie za dużo, tylko tak dla smaku. W trakcie pieczenia można je polewać oliwa, która zostanie na patelni.

Można je podać z ryżem czerwonym, curry, ziemniakami albo makaronem. Kasze także są mile widziane.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)