Zapiekanka ziemniaczana

Równie smaczna będzie zapiekanka z innymi warzywami np. bakłażanami, kabaczkami, cukinią albo cebulą.
/ 11.09.2007 16:51
Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 50 dag mielonego mięsa
- 1 kartonik pomidorów w soku
- 15 dag startego żółtego sera
- sól i pieprz
- olej

Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso, najlepiej wieprzowo-wołowe, mieszając, podsmażyć. Wrzucić posiekane pomidory z sokiem, dusić 3 min, przyprawić. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na plasterki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 15 min, ostudzić. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć uduszone z pomidorami mięso, przykryć resztą ziemniaków, skropić olejem, posypać startym serem. Zapiekać 20 min w 170°C, podawać z warzywami.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)